Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 11:09

Ван Бастен забив диво-гол у ворота Дасаєва

Ван Бастен забив диво-гол у ворота Дасаєва
Марко Ван Бастен тричі вигравав "Золотий м'яч"

25 червня 1988 року у фіналі чемпіонату Європи з футболу в Мюнхені зустрілися збірні Нідерландів і СРСР. З рахунком – 2:0 перемогу святкували голландці. Відзначилися Гулліт і Ван Бастен.

Голландію від самого початку відносили до фаворитів, а СРСР – до середняків.

Навчений гірким досвідом Кубка світу-1986 головний тренер збірної СРСР Валерій Лобановський не форсував подій. Його підопічні почали набирати форму лише по ходу турніру.
Перший матч у групі збірна СРСР грала якраз проти Голландії. Підопічні Міхелса домінували увесь перший тайм, але забити ніяк не могли. У другій половині матчу Нідерланди збільшили тиск, але наразилися на контратаку, яку точним ударом із лівого флангу завершив Василь Рац – 0:1.

Після голу у свої ворота Голландія пішла вперед стіною. Міхелс зняв з гри форварда Босмана і випустив Марко Ван Бастена, який провів не надто вдалий сезон. На 83-ій хвилині Марко влучив у поперечину, але рахунок не змінився – 0:1 на користь СРСР.

У другому матчі СРСР поступався Ірландії після чудового голу Велана, але Протасов зумів реалізувати одну із рідкісних нагод у другій половині гри – нічия 1:1.

Ніхто не очікував, що після цього збірна СРСР набере форму. Після двох перших матчів Лобановського і команду нещадно критикували за відсутність гри. Однак третій матч проти Англії, яка програла два перших матчі і втратила шанси на продовження боротьби, показав, що критики поспішили. Алейников у першому таймі відкрив рахунок – 1:0. Згодом два виходи сам на сам не реалізував Протасов. Англійці відповіли більш ніж серйозно. Спочатку зрівняли рахунок після удару головою Адамса, а потім нас урятувала поперечка після аналогічного удару Стівенса.
СРСР перехопив ініціативу і Михайличенко головою зробив рахунок – 2:1. У другому таймі Пасулько добив Англію – 3:1.

Після голу у свої ворота Голландія пішла вперед стіною


Півфінали були драматичними. Молода збірна Італії з Манчіні, Віаллі та юним Мальдіні трималася проти пресингу СРСР аж до середини другого тайму, а потім посипалася після голів Литовченка і Протасова – 0:2.

Голландія вирвала перемогу в Німеччини, поступаючись по ходу – 0:1 після пенальті у виконанні Маттеуса. Невдовзі суддя поставив пенальті у відповідь і Куман рахунок зрівняв. А на 88 хвилині Ван Бастен у падінні вирвав перемогу – 2:1.

Фінал СРСР почав сильно. Команда тиснула на Голландію, змушуючи ту думати про захист. Однак у середині першого тайму після розіграшу кутового Алейников, що вимушено замінив Кузнецова через дискваліфікацію, помилився при створенні штучного офсайду, Ван Бастен скинув головою м'яч на Гулліта і Рууд побив повз Дасаєва – 1:0.
Другий тайм почався із атак СРСР. Але після довгої діагональної передачі на Ван Бастена Марко забив диво-гол ударом по діагоналі за чудернацькою траєкторією – 2:0.

СРСР кинуся відігруватися. Бєланов влучив у штангу. Воротар Ван Брекелен збив у своєму карному майданчику Сергія Гоцманова. Пенальті взявся виконувати Ігор Бєланов, якому в той день категорично не щастило. Ворота Олімпійського стадіону в Мюнхені здалися Ігорю малими і він притиснув м'яч до землі. При цьому пробив майже по центру. Воротар парирував удар – 0:2 на користь Голландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський не зрозумів причину поразки від "Баварії"

Це було перше й останнє "золото" Голландії на великих турнірах. Для СРСР, яка мала перемогу 1960-го, це було третє "срібло" після 1964-го, 1972 років.

Зараз ви читаєте новину «Ван Бастен забив диво-гол у ворота Дасаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути