Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2007 14:56

США хочуть бойкотувати Олімпійські ігри в Пекіні

Конгрес США без одного дня за рік до старту ХХIX Літніх Олімпійських ігор, які повинні початися 8 серпня 2008 року в Пекіні, хоче розглянути резолюції про бойкот змагань, повідомляє Газета.Ру.

У Палату представників Конгресу США внесено відразу дві резолюції про офіційний бойкот Білим домом літніх Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні через порушення прав людини в КНР, а також підтримки Китаєм режимів в Судані та Північній Кореї.

Як повідомили в секретаріаті палати, обидві резолюції поступили в понеділок для подальшого розгляду і голосування в профільний комітет закордонних справ Палати представників конгресу.

- Уряд США повинен вжити негайним заходам по бойкоту літніх Олімпійських ігор в Пекіні в серпні 2008 року, якщо китайський режим не припинить здійснювати серйозні порушення прав людини стосовно своїх громадян і не припинить підтримувати серйозні порушення прав людини стосовно їх громадян урядами Судану, Бірми й Північної Кореї, - говориться в тексті документу, авторами якого стала група конгресменів у складі восьми чоловік на чолі з конгресменом-республіканцем Даною Рорабейкер.

У тексті іншої резолюції, автором якої виступила член палати представників Конгресу демократка Максін Уотерс, говориться, що "президент США повинен зробити негайні дії по бойкоту літніх Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні" у зв"язку з тим, що уряд Китаю підтримує режим в Судані і поставляє туди зброю і боєприпаси.

Відомо також, що резолюції не вимагають затвердження в Сенаті і в разі їх ухвалення не повинні підписуватися президентом США.

Таким чином, вірогідність бойкоту США пекінської Олімпіади видається вельми високою. Правда, в тексті цього законопроекту записано, що президент може відмінити бойкот Олімпіади в Китаї у випадку, якщо "уряд КНР публічно визнає і засудить звірства, що мають місце в Дарфурі припинить постачання будь-яких озброєнь, боєприпасів і іншого військового спорядження уряду Судану, а також зробить кроки по припиненню економічного співробітництва з урядом Судану і інвестицій до Судану".

Нагадаємо, що раніше до бойкоту Ігор-2008 активно закликала кандидат в президенти Франції Сеголен Руаяль. Головним об"єктом критики Руаяль була знову-таки підтримка Китаєм уряду Судану, що проводить етнічні чистки в Дарфурі.

Зараз ви читаєте новину «США хочуть бойкотувати Олімпійські ігри в Пекіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути