Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2021 21:00

Чому Усик не встоїть проти Джошуа

Чому Усик не встоїть проти Джошуа
Ентоні Джошуа (ліворуч) та Олександр Усик зустрінуться у Лондоні 25 вересня. Фото:Matchroomboxing.com

В суботу, 25 вересня, близько опівночі у Лондоні, Велика Британія, відбудеться великий бій у надважкій вазі між чинним володарем трьох чемпіонських титулів, 31-річним британцем Ентоні Джошуа і на три роки старшим українським боксером, обов'язковим претендентом на титул WBO, Олександром Усиком. Боксерський матч відбудеться на відкритому 2,5 роки тому Tottenham Hotspur Stadium в присутності майже 70 тисяч уболівальників. Gazeta.ua виділяє окремі важливі деталі майбутнього протистояння двох олімпійських чемпіонівЛондона-2012, об'єднаного чемпіона у надважкій вазі Ентоні Джошуа і колишнього абсолютного чемпіона світу у першій важкій вазі Олександра Усика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 вересня Джошуа - Усик. Хто переможе?

Усик звик перемагати на виїзді. В квітні 2017-го всі могли переконатися, як позитивно впливає на Ентоні Джошуа гучна підтримка 90 тисяч вболівальників на "Вемблі". Він піднявся з нокдауну, перетерпів добивання Володимира Кличка і врешті нокаутував українського чемпіона. Тепер публіка, яка за півтора року "корона-паузи" занудьгувала за настільки масштабними івентами, знову пожене його вперед.

Але Усика точно таким не налякаєш. Він звик бути виїзним бійцем. Усі найбільші перемоги українець здобув не просто на виїзді, а на "задньому дворі" своїх суперників. За своїм першим чемпіонським титулом він відправився в Гданськ, щоб відібрати його у Кшиштофа Гловацького. Захистив пояс в боях з американцем Майклом Гантером і німцем Марко Хуком у них вдома, перш ніж об'єднати титули в боях з латвійцем Майрісом Брієдісом в Ризі і Муратом Гассієвим в Москві. А завершив свій неймовірний шлях у крузервейті ефектною перемогою в бою за звання абсолютного чемпіона світу у Манчестері в поєдинку проти британця Тоні Белью. Там же, на Туманному Альбіоні, на "Вемблі" український боксер зробив останній крок до бою з Джошуа, перемігши міцного місцевого ветерана Дереку Чісору.

А ще в Олександра найкращі спогади про своє перебування у Великій Британії з часів любительської кар'єри. У 2008-му в Ліверпулі він став чемпіоном Європи, а 4 роки потому в Лондоні виграв "золото" Олімпійських ігор. І врешті 2013 року в тому ж Лондоні він переміг нинішнього топового професіонала, британця Джо Джойса в рамках турніру WSB.

Усик - виїзний боєць. Але суперник для нього надто великий і сильний


Стилі роблять бої. Це класичний боксерський матч між потужним панчером і технічно витонченим боксером. Бій правші і шульги, представників різних рас, у яких величезна різниця в антропометрії. В боксі, як відомо, стилі роблять бої. І ми в очікуванні захопливого видовища двох елітних бійців нинішнього часу.

Джошуа – фаворит. Не тому, що британець кращий. А тому, що він надто великий і сильний для Усика. Розмір в боксі має значення. Тому і придумали вагові категорії. Тому і так поширене правило: "Хороший великий боксер завжди поб'є хорошого маленького боксера".

Усик – шульга. І цей факт може стати козирем українського боксера і проблемою для британця. Джошуа звик до ортодоксальних боксерів і майже не має практики боїв з шульгами. В 2016-му він нокаутвав у другому раунді Чарльза Мартіна, але американець цілком інший за стилем і не на тому ж рівні, як Усик, за технічними навиками. Знайти якісних спаринг-партнерів, які боксують в правосторонній стійці, непросто у нормальні часи. А в час пандемії з обмеженнями на поїздки, ще складніше.

Ігри розуму і брутальної сили. В дебюті поєдинку боксери розпочнуть розігрувати "шахову партію", втілюючи в життя план своїх тренерів - Роба Маккракена та Анатолія Ломаченка. Навряд чи в стартових раундах варто очікувати якихось феєрверків. Суперники в теорії прекрасно знають один одного, але в ринзі їм знадобиться декілька раундів, щоб перевірити все на практиці. Очікуємо, що Усик багато маневруватиме, працюватиме з дистанції і уникатиме зближень. Джошуа, який помітно "підсушився" до цього бою, намагатиметься його наздогнати, поки особливо не ризикуючи.

Але Усику в гостях проти місцевої зірки та одного із найбільш фінансово прибуткових боксерів світу так бій не виграти. Тому ближче до середини бою, розрахованого на 12 раундів, він муситиме піднімати темп і все частіше скорочувати дистанцію та проводити свої комбінації. І там він зіткнеться із найсильнішими сторонами Джошуа. Ентоні, попри свої вражаючі габарити, відмінно діє на середній і ближній дистанції, вміло розбиває суперників найкращим у хевівейті правим аперкотом. А ще відзначається прекрасною контратакувальною роботою. Чи зможе Усик зближуватись і після атаки розривати дистанцію, залишаючись неушкодженим - питання.

Шанс Усика - виснажити Джошуа своїм темпом, чисельними, навіть легкими, ударами, тримати чемпіона в постійному напруженні і заставляти його промахуватись. Діяти як досвідчений матадор, який терзає і обдурює бика, ламаючи його волю. Якщо це вдасться і британський чемпіон в другій половині бою втратить упевненість, стане не таким вибуховим, швидким і небезпечним, а український претендент збереже достатньо сил та свіжості, то має добрі шанси забирати пізні раунди. Це в ідеалі.

Девід Хей та Евандер Голіфілд вигравали титули в хевівейті після успішної "зачистки" крузервейту, а Рой Джонс-молодший вийшов з середньої і напівтяжкої ваги щоб здобути титул і в надважкій

Але у Джошуа є план "Б" на такий випадок. Він відкине спробу перебоксувати Усика і згадає про головний свій козир - велику перевагу в ударній міці та фізичній силі. Рано чи пізно британець дожене претендента, затисне того в куті рингу, розтрощить його і зупинить. Просто тому, що в Усика відсутній панч, який би міг зупинити напір Джошуа. А "відбігати" весь бій, не потрапивши під "обстріли" Джошуа, навряд чи вийде. Міцне підборіддя тривалий час утримуватиме Усика в грі. Але сумнівно, що воно не дасть тріщину до самого фінального гонгу. Ну хіба в тому разі, якщо Джошуа виграватиме за очками і нокаут не буде для нього критично важливим.

Історичні (не) паралелі. Є чимало прикладів, коли бійці з нижчих дивізіонів ставали чемпіонами світу у надважкій вазі. Девід Хей та Евандер Голіфілд вигравали титули в хевівейті після успішної "зачистки" крузервейту, а Рой Джонс-молодший вийшов з середньої і напівтяжкої ваги щоб здобути титул і в надважкій. Але Усик - не Голіфілд. Американець був агресивним панчером, який любив війну в ринзі. А піковий Ентоні Джошуа - не Микола Валуєв чи Джон Руїз, завдяки перемогам над якими Хей і Джонс стали чемпіонами у королівській ваговій категорії.


Ентоні Джошуа та Олександр Усик дебютували на профі-ринзі восени 2013 року. Британець виграв 24 із 25-ти проведених боїв, 22 з них нокаутом. Має одну поразку, дострокову, від американця Енді-Руїза, яку "закрив" у наступному ж поєдинку. Олександр Усик виграв усі 18 поєдинків - 13 нокаутом.

Зараз ви читаєте новину «Чому Усик не встоїть проти Джошуа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути