Ексклюзиви
субота, 20 січня 2018 11:09

Помер найтехнічніший гравець усіх часів

Помер найтехнічніший гравець усіх часів
Свое 40-летие Гарринча отметил дома в непривычном одиночестве. Фото: golosovalo.ru

20 січня 1983 року від алкоголізму помер забутий усіма один із найвидатніших бразильських футболістів – Гаррінча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився Гаррінча

Іза десять років до смерті в грудні 1973 на головному стадіоні Бразилії "Маракані" в присутності 131 тисячі глядачів відбувся прощальний матч Гаррінчі, в якому, до речі, грав і колишній київський динамівець Володимир Онищенко. Після свистка, який сповістив, що Гаррінча залишає поле, він заплакав і пішов у підтрибунне приміщення. Всі кошти, виручені від цієї гри, пішли особисто Гаррінчі, який витратив їх наступним чином: заплатив за борговими зобов'язаннями, дав грошей дітям на навчання, купив будинок, автомобіль, квартири своїм дочкам і оплатив половину вартості ресторану, де співала його дружина Елза.

На цьому футбол для великого гравця закінчився. Незабаром Бразилія просто забула про Гаррінчу. А згадала, коли було вже надто пізно. Своє 40-річчя він відзначив удома в незвичній самоті. За столом сиділи тільки він і Елза. Друзі, яких він чекав, не прийшли і навіть не подзвонили. Вони теж про нього забули. Порятунок Гаррінча шукав в алкоголі. Зрештою доведена до відчаю Елза поставила питання руба: або сім'я, або пляшка.

Бразилія просто забула про Гаррінчу. А згадала, коли було вже надто пізно

– Немає у мене сил, щоби кинути пити, – приречено прошепотів Мане у відповідь. Через кілька днів Елза подала на розлучення.

Самотній і всіма забутий Гаррінча так і не зміг подолати пристрасть до спиртного. В останні два роки свого життя він шість разів потрапляв в клініку з діагнозом гострий алкоголізм.

Ховали його пишно. Провести легендарного футболіста в останню путь прийшли більше 300 тисяч чоловік. А напередодні з раннього ранку до пізньої ночі люди йшли на знаменитий стадіон "Маракана", де була встановлена труна. Саме на цій арені Гаррінча провів свої кращі матчі. Попрощатися з ним прийшли навіть ті, хто ніколи не ходив на футбол. Не було тільки його партнерів по "золотій" збірній Бразилії. Вже потім Пеле виправдовувався, що боїться небіжчиків і намагається не брати участь в таких сумних церемоніях. Ще король футболу сказав, що Гаррінча, мовляв, ніколи, власне, і не був його другом. І це той самий Пеле, який саме Гаррінчі першому дав потримати Золоту богиню Ніку після перемоги бразильців на Кубку світу 1958 року.

За фатальним збігом саме в рік смерті Гаррінчі зловмисники викрали Золоту богиню, навічно вручену бразильцям за три перемоги на першостях планети. Правда, пізніше в Європі виготовили копію призу і повернули його до Бразилії. Тільки ось Гаррінчу, на жаль, повернути вже неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Помер найтехнічніший гравець усіх часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути