Ексклюзиви
середа, 01 липня 2020 20:11

Мессі приєднався до Мілевського

Мессі приєднався до Мілевського
Антонін Паненка (праворуч) в грі проти Нідерландів. Фото Telegraf-EPA

Вчора Ліонель Мессі забив свій 700-ий гол. Він реалізував пенальті в матчі проти столичного "Атлетіко". Зробив це знущальницьким ударом, так званою паненкою, коли воротар, намагаючись угадати напрям удару кидається в один із кутів, а виконавець пенальті легко б'є по центру воріт. Згадуємо найвідоміші паненки за останні 44 роки.

Уперше удар застосував чеський гравець Антонін Паненка в фіналі Євро-1976. Матч Чехословаччина – Німеччина завершився унічию – 2:2. Справа дійшла до серії пенальті. Слов'яни вели – 4:3. Вирішальний удар бив Паненка. Він розігнався, замахнувся. голкіпер ФРН Зепп Майєр стрибнув в кут, а чех пробив "парашутом" просто по центру воріт – 5:3 і Чехословаччина вперше стала чемпіоном континенту.

Схожий удар виконав київський динамівець Артем Мілевський в 1/8 фіналу Кубка світу-2006 проти Швейцарії. Артем легко перекинув воротаря. Ще за хвилину Олег Гусєв реалізував четвертий удар і зробив рахунок – 3:0. Україна вийшла до чвертьфіналу змагань.

Голландці мали неймовірну перевагу, не реалізували в основний час два пенальті

В чвертьфіналі Євро-2012 між Італією і Англією суддя зафіксував нульову нічию. В серії пенальті спочатку вперед вийшли англійці – 2:1. Однак Андреа Пірло знущальницькою паненкою зрівнює рахунок – 2:2. Це стало переломним моментом: Італія перемогла в серії – 4:2 і дійшла до фіналу змагань.

Ще холоднокровніше діяв італієць Франческо Тотті в півфіналі Євро-2000 між Нідерландами й Італією. Голландці мали неймовірну перевагу, не реалізували в основний час два пенальті. Невезіння продовжилося в серії пенальті, коли м'яч уперто не хотів влітати у ворота Франческо Тольдо. До того ж влучно били самі італійці. Один із ударів у виконанні Тотті став особливо знущальним. Він дочекався поки Ван дер Сар полетить в кут, а сам пробив паненкою по центру. Італія виграла серію і матч – 3:1.

Найвідоміший удар реалізував француз Зінедін зідан у фіналі кубка світу-2006. Суддя призначив пенальті після порушення Матерраці, а Зідан обдурив Буффона паненкою. Щоправда Зінедін сильно ризикував, бо м'яч ударився в поперечку і лише тоді залетів у ворота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки Шовковському збірна України вийшла до чвертьфіналу Кубку світу

За іронією долі Зідана було вилучено в тому матчі після удару в голову Матерраці, а Італія тріумфувала після серії пенальті.

Зараз ви читаєте новину «Мессі приєднався до Мілевського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути