Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2014 13:14

"Футбол об'єднав людей проти режиму" - фанати "Уніона" не хочуть у бундеслігу
10

Паб, в якому збираються фанати "Уніона"
Фото: Ірина КОЗЮПА
Тренувальна база команди

"Ми ультрас, а не хулігани", - розповідають у пабі, в якому традиційно збираються вболівальники берлінського "Уніона", п'ятеро учасників різних фан-груп "залізних". Просять їх не фотографувати і не називати імен.

"Уніон" виступає у другій бундеслізі і відомий своїми відданими вболівальниками.

"В НДР "Уніон" був опозиційним клубом, не залежав від поліції, армії чи влади. Він об'єднав людей проти режиму. У ті часи чисельність прихильників "залізних" не поступалася провладним командам. Найпринциповішим суперником було берлінське "Динамо", яким опікувалося Штазі. Зараз між вболівальниками менше конфліктів, адже "Динамо" грає на дві ліги нижче і немає можливостей, щоб пересіктися

Основне — це спорт, а не політика. Більшість вболівальників "Уніона" є аполітичними. Серед нас немає екстремально правих чи лівих".

Фанати зазначають, що деякі з їх фанатських груп є закритими.

"Головне - це знайти спільну мову з групою, активно відвідувати матчі і брати участь у житті клубу. Деякі групи є дуже закритими і потрапити туди можна за рекомендацією друга чи знайомого.

Випробувальний термін триває від шести місяців. За цей час десь половина відсіюється. У групу можемо приймати з 16 років. Рішення по кожному новому члену приймається на зборах голосуванням.

Гроші? У нас є основні джерела фінансування — членські внески, продаж сувенірів та нематеріальні пожертвування. Наприклад, люди можуть нам приносити фарби, папір, інші речі, які можна використати для хореографії".

Вболівальники зазначають, що проблеми з поліцією є завжди.

"Ніяких контактів з поліцією ми не підтримуємо і не інформуємо, де і коли будемо збиратися. Але вони шантажують і тиснуть на окремих учасників фанатського руху, влаштовують обшуки вдома. ЗМІ подають таку позицію, що поліція бореться проти хуліганів. Для них це виправдання.

Насправді, останнім часом рідко відбуваються бійки між фанатами. Травми можна отримати якраз у сутичці з поліцією".

Фанати "Уніона" мріють грати у першій бундеслізі, але їх лякає комерціалізація футболу.

"Мій батько часто розповідає, як 13 років тому супроводжував "Уніон" на виїзну гру в Європу. Я мрію поїхати з командою закордон", - каже 20-річний фанат.

"Я б хотів, щоб ми вийшли у бундеслігу, відіграли б там сезон і повернулися назад. Там все більше комерціалізації і менше справжньої фан-культури. Ми не хочемо, щоб "Уніон" перетворився на модний туристичний клуб, а зберіг свою індивідуальність", - зазначає вболівальник років 30.

Відзначимо, що "Уніон" — це одна з найатмосферніших команд у Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «"Футбол об'єднав людей проти режиму" - фанати "Уніона" не хочуть у бундеслігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути