Ексклюзиви
четвер, 25 квітня 2019 20:11

Експерт розповів, чого чекати українському футболу після президентських виборів

Експерт розповів, чого чекати українському футболу після президентських виборів
Андрій Павелко

В Україні відбулися президентські вибори. За результатами яких Володимира Зеленського обрано новим головою держави. Приблизно за місяць новообраний президент новобраний голова держави офіційно вступить на посаду. Зрозуміло, що країна на порозі змін. Футбол не виключення

-В Україні є давня традиція призначати керівників ФФУ в Адміністрації Президента. Тому ім'я наступного президента ФФУ насправді неважливо. Важливо те, що він буде лояльним до певних футбольних сил, а про нейтралітет мова не ведеться - каже футбольний журналіст Кирило Крижанівський"

За час роботи Андрія Павелка ФФУ не раз потрапляла в скандали. Юнацька збірна Ю -17 не поїхала на Кубок Європи тільки через те, що в одному із матчів кваліфікації грав дискваліфікований через перебір карток гравець. Збірні Португалії та Люксембургу подали протест на процедуру набуття українського громадянства Жуніором Мораєсом.

"-Це є проблемою зміни одного бюрократичного апарату на інший - продовжує Крижанівський.- Не завжди зміна всієї команди у Федерації йде на користь, навіть якщо це нові та амбіційні обличчя. Павелко вигнав з Федерації всіх, хто на його думку був пов'язаний з Григорієм Суркісом. Проте серед тих, хто пішов, були професіонали, які контролювали саме такі моменти - паперові справи, дотримування норм та законів таке інше. На їх місця прийшли якісь незрозумілі персонажі, які крім особистої відданості керівництву нічого запропонувати не можуть. Тому не дивно, що виникають такі ситуації".

Ігоря Коломойського пов'язують із новим Президентом Володимиром Зеленським. Свого часу Коломойський був одним із віце - президентів ФФУ за часів Григорія Суркіса та власником "Дніпра".

"-Є така думка, що найбільші проблеми у Павелка будуть з Коломойським. Особливо через те, як саме Павелко став президентом Федерації і яку роль він зіграв у боротьбі з Коломойським за цей пост. Проте тут є один нюанс - якщо Павелко відсторонять від бюджетного комітету, то його роль, як керівника українського футболу, буде збитковою для нього. Якщо врахувати, що ця людина на посту президента ФФУ займається виключно особистим збагаченням, можна спрогнозувати, що він сам піде. Проте це політика, де немає ворогів та друзів, а є ситуативні опоненти чи бізнес-партнери. Сьогодні Коломойський партнер Суркісів, а завтра їх місце може зайняти той же Ахметов - продовжує Крижанівський."

В політиці немає ворогів та друзів


Але загалом Андрію Павелку та його команді вдалося пережити не прості роки, коли футбол втратив попередні позиції через війну. Ряд клубів на різних рівнях припинили своє існування

"- Павелкові не вдалось головне - розвиток українського футболу. Можливо, він дійсно цього хотів із самого початку, проте можливість заробляти виявилась сильнішою. Афери з полями, повна лояльність до усіх проектів Ахметова, продаж постів у Федерації, гроші від УЄФА та ФІФА - крісло президента ФФУ виявилось більш ніж прибутковою пригодою у житті чинного керівника організації. Головним підсумком діяльності Павелка стала повна девальвація національного футболу - порожні стадіони, команди-фантоми, чемпіонат в інтересах одного клуба та повна відсутність перспектив на чіткого плану розвитку усієї вертикалі. Звісно, треба враховувати проблеми країни у цілому, проте будь-яка криза це є можливість для подальшого розвитку, а не для того, аби організовувати схеми по роботі з бюджетними коштами - підсумовує Крижанівський".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павелко подякував Порошенкові за підтримку у футболі

Андрій Павелко займає пост керівника ФФУ із березня 2015 року. В лютому 2019 року до виконкому УЄФА.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чого чекати українському футболу після президентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути