пʼятниця, 07 листопада 2008 19:14

Економічна криза "з"їла" один з найкращих клубів Естонії

Один з лідерів естонського футболу, таллінський ТВМК, забезпечив собі бронзу національної першості. Проте ця бронза стане для "фанерки" останньою: працівники клубу підтверджують, що команда припиняє існування.

Клуб ТВМК є одним із найстаріших в Естонії. Він був створений в 1951 році, а в 1997-му відновлений в своєму нинішньому форматі. За минулий з цієї миті час таллінський клуб 12 разів фінішував в трійці призерів, але чемпіоном ТВМК ставав лише раз. "Фанерка" (клуб спонсорується Таллінським фанерно-меблевий комбінатом) відсвяткувала перемогу в 2005 році, паралельно тричі завоювавши Кубок і двічі - Суперкубок Естонії.

ТВМК в сучасній історії незалежної Естонії входив до числа так званої "великої четвірки": "Левадія", "Флора", "Транс" і ТВМК. Проте тепер стало відомо, що успішний за мірках естонського футболу футбольний клуб після закінчення сезону, швидше за все, припинить своє існування. Хмари над ТВМК почали згущатися ще в минулому році, коли увага комісії УЄФА, а також європейської преси викликала гра Кубка Інтертото проти фінської "Хонки" з Еспоо. Після нульової нічиєї на виїзді таллінці в рідних стінах поступилися з рахунком 2:4. Тоді вибухнув скандал, пов"язаний з букмекерськими ставками, і ім"я ТВМК опинилося дещо підмочено.

Перед стартом нинішнього сезону ТВМК покинули декілька прибалтійських легіонерів. По ходу першості на естонському футбольному світі постійно велися розмови про проблеми з виплатами зарплат, причому керівництво не заперечувало факт наявності фінансових проблем. До гідності деморалізованих футболістів можна зарахувати те, що грати вони не кидали. У матчі 33-го туру перемогою над таллінським "Кальовом" (8:0) ТВМК забезпечив собі бронзу. "При позитивніших обставинах ми могли б боротися за золото. Бронза для нас як невдача", - заявив сайту uefa.com головний тренер ТВМК Сергій Ратников.

Фінансова криза ТВМК дозволила деяким знову дорікнути клубу в нечесній грі. Перед матчем останнього туру між ТВМК і "Флорой" півзахисник "Левадії" Костянтин Нахк розповів uefa.com: "Там все ясно. Гра здаватиметься. "Фанерка" віддасть гру". Побоювання Нахка не виправдалися - футболісти ТВМК не виглядали статистами, грали самовіддано і поступилися зовсім не як-небудь, по-бойовому - 2:4. Ратників при цьому відкинув всі звинувачення: "Це смішно. Здачі не було, програвати ми сьогодні не збиралися".

Він також підтвердив, що "бронзовий" ТВМК дограє останній сезон в своїй історії: "До кінця сезону дограємо. Шкода, що цієї команди більше не буде, але реальність така. Постараємося не втрачати свою особу і підтримати нашого президента Петра Седіна, який потерпів... може, не трагедію, але невдачу в бізнесі". Сам Седіна вважав за краще відмовитися від коментарів.

Директор ТВМК Антс Юхвельт, на відміну від Ратникова, не був таким відверто-категоричним. "Питання про припинення існування клубу ще остаточно не вирішене, - підкреслив він. - Причина всього - фінансові проблеми. Здається, вони переслідують всіх і постійно". Директор клубу зізнався, що фінансові труднощі були у ТВМК регулярно, але особливо гостро питання грошей постало цього року. Уявивши швидку "смерть" клубу, Юхвельт додав: "Ніхто радіти точно не буде. Естонія втратить одну зі своїх най кращих команд".

sport.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Економічна криза "з"їла" один з найкращих клубів Естонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути