вівторок, 30 жовтня 2007 08:50

Бразилія офіційно стала організатором чемпіонату світу-2014 з футболу

Бразилія офіційно стала організатором чемпіонату світу-2014 з футболу
  Сьогодні, 30 жовтня, в швейцарському Цюріху на виконкомі ФІФА назвала країну-організатора чемпіонату світу 2014 року з футболу. Бразилія, яка була єдиним кандидатом, офіційно отримала право на його проведення, інформує www.eurosport.ru.

Для країни, що подарувала футболу Пеле, це буде другою домашній мундіаль: у 1950-му бразильці на "Маракані" за 200-тисячною глядацькою аудиторією програли у вирішальному матчі збірної Уругваю.

Раніше двічі приймали футбольний чемпіонат світу всього чотири країни: Італія (1934, 1990), Франція (1938, 1998), Мексика (1970, 1986) і Німеччина (1974, 2006).

За день до винесення свого рішення виконком ФІФА оголосив про відмову від старої моделі визначення країн-організаторів чемпіонатів світу, яка з 1958 року була ротацією континентів - в першу чергу, Європи і Америки. Згідно цієї моделі, два сусідніх по термінах чемпіонати світу не могли проводитися на одному і тому ж континенті. З мундіаля-1958 в Швеції всі парні турніри приймали європейські країни, а непарні проводилися в Північній або Південній Америці. У 2002-му чемпіонат світу був вперше проведений в Азії - Кореї і Японії. Турнір 2010 року також вперше планується провести на африканському континенті - в ЮАР.

Про те, що чемпіонат світу-2014 пройде в Південній Америці, ФІФА офіційно оголосила 7 березня 2003 року. Три місяці опісля Футбольна конфедерація Південної Америки назвала трьох претендентів на його проведення. Ними на той момент були Аргентина, Бразилія і Колумбія. Аргентинська заявка, згідно різним ЗМІ, могла бути подана спільно з Чилі, проте до її офіційного оформлення справа так і не дійшла. Що стосується колумбійців, то вони офіційно зняли свою кандидатуру в квітні 2007-го. Так Бразилія виявилася єдиним кандидатом.

Президент ФІФА Зепп Блаттер раніше заявляв про те, що турнір-2014 може пройти і не в Південній Америці, якщо країна з цього регіону не зможе забезпечити належний рівень організації чемпіонату. Як можливі запасні варіанти в зв"язку з цим називалися Австралія і США. Проте недавня інспекція ФІФА до Бразилії завершилося тим, що експерти рекомендували цю країну для проведення чемпіонату миру-2014.

У звіті комісії, обнародуваному 25 жовтня, мовилося, що Бразилія продемонструвала потенціал, необхідний для організації чемпіонату світу. У доповіді наголошувалися багатющі традиції бразильського футболу, і хоча були виявлені деякі проблеми, інспектори виразили упевненість, що у країни достатньо ресурсів, щоб виправити ситуацію до 2014 року.

Всього Бразилія позначила 18 стадіонів, які можуть бути задіяні на мундіалі, 14 з них вже побудовані, але потребують реконструкції, а ще чотири існують поки лише на папері. У числі іншого, гарні оцінки були виставлені інспекторами цій південноамериканській країні за транспорт, готелі і підготовчу роботу над бюджетом.

Разом з визначенням місця проведення чемпіонату світу-2014 у чоловіків виконком ФІФА назве і країну, яка прийме аналогічний турнір серед жіночих команд 2011 року. Не дивлячись на те, що спочатку на нього претендували шість країн, число охочих з часом скоротилося, і в даний час побачити у себе кращих футболісток планети жадають лише Канада і Німеччина. Серед тих, хто відмовився від цієї ідеї, значаться Австралія, Перу, Франція і Швейцарія.
Зараз ви читаєте новину «Бразилія офіційно стала організатором чемпіонату світу-2014 з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути