Ексклюзиви

Зайва вага шкодить кролям

Автор: Фото НАДАВ ВІКТОР ВАВРУХ
  Кролі ­породи Французький баран ­швидко набирають вагу. ­Невибагливі в їжі. Мають нижчу плодючість порівняно з іншими ­породами
Кролі ­породи Французький баран ­швидко набирають вагу. ­Невибагливі в їжі. Мають нижчу плодючість порівняно з іншими ­породами

Самки готові до спарювання у пів року

— В Україні немає культури вирощування кролів. Учуся за кордоном. Наслідую словацький приклад утримання, — говорить Віктор Ваврух, 52 роки, з міста Бар Вінницької області. 10 років займається кролівництвом. Тримає понад пів тисячі голів.

— Там роблять однакові лаковані клітки, між якими — квітники й туї. Більше нагадує парк, ніж ферму. Щоб не стояв запах, треба хоча б раз на тиждень прибирати клітки. Кролі самі не смердять. Таке буває через бродіння фекалій, — додає. — Усі породи однаково делікатні й потребують належного догляду. Вирощував з десяток різних. З кожної виставки старався привезти нову.

Для породи Німецький строкач роблять високу огорожу

Улюбленою породою називає Французький баран. Має спокійний характер. У Європі цих кролів тримають замість котів. Легко йдуть до рук і лащаться. Тварина виростає до 6,5–7 кг. Тіло на дотик має бути тверде та гладке. Задня частина округла, масивна, ноги короткі, сильні. Довгі вуха вільно спадають.

— Здоров'я кролів ­залежить від годування. Якщо є зайва вага, виникає навантаження на лапи. Вони їх стирають через неправильне ходіння. Такий кріль довго не проживе, тому немає сенсу залишати його чи купувати на розвід.

Із сотні голів виростають не більш як два виставкових.

Також до улюбленців зараховує породу Німецький строкатий велетень. Їх ще називають німецький Строкач, або Німецький метелик. Ці тварини активні, високо скачуть. Тому треба забезпечити відповідну загорожу для вигулу. Мінус — можливість травм при стрибках. Решту часу утримує їх у звичайних дерев'яних клітках. Але для самок робить більші. Щоб зменшити навантаження на лапи, треба облаштувати підстилку із сіна. Це особливо важливо для вагітних кролиць, які важать 9–10 кг.

— Ці кролі нагадують літаки — не сидять на місці, на відміну від Французького барана, який часто спить, — каже Ваврух.

Тварини важать по 6 кг. Мають густу й теплу шерсть, вуха завдовжки до 18 см. Вирізняються короткою товстою шиєю та широкими грудьми. До спаровування готові із 5–6 місяців. Раніше самки не встигають розвинутися, тому дадуть кволе потомство.

Для вирощування здорових кролів мають бути якісні вакцини для профілактики хвороб.

— Чотири роки тому кролі дохли тисячами від мутованої геморагічної хвороби, на яку звичайна вакцина не діяла. У знайомих за один-два дні лежав покотом весь молодняк. Зв'язався з іспанськими ветеринарами й отримав вакцини. А хто так не робив, то зазнав великих збитків. Доки не виробили нового препарату й українські лабораторії.

Вакцину важливо правильно транспортувати. Не подіє, якщо була при температурі вище +8С. Її варто перевозити в пакеті з пляшкою замерзлої води. Або купувати навесні й тримати в холодильнику.

Для годівлі заготовляють полин

— Влітку роблю запаси кролям на зиму. Нарізую молоде пруття тополі, липи, берези й осики. Зв'язую шпагатом і сушу в затінку чи на горищі, — розповідає Любов Криворученко, 49 років, із селища Чуднів під Житомиром.

Плете з гілок віники завдовжки 60 см. У місці перев'язки має бути не товстіший за 10 см, інакше погано просохне. Свіжі віники посипає сіллю з розрахунку 40 г на 1 кг пруття, щоб не опадало листя. Висихають за два тижні. Узимку годівлю віниками через день чергує з сіном. З них кролі отримують більше вітамінів, які зміцнюють імунітет і покращують апетит.

— Щоб менше хворіли в холод, треба полин. Узимку його не знайти. Того вже зараз нанизую на нитку та сушу. Даю потім по кілька гілок щодня. Це природний стимулятор імунітету, підвищує стійкість організму до захворювань.

5 самок і одного самця вистачає для розведення кролів. Кожна приводить не менше семи кроленят. За сезон має бути по три окоти.

Зараз ви читаєте новину «Зайва вага шкодить кролям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути