Комп'ютер удосконалюють за дві тисячі гривень

Автор: Володимир Мукан
 

Достатньо замінити три деталі

— Треба швидко перевірити пошту, а комп'ютер висне, не реагує на мишу. 2 хвилини відкриває фото, викидає системну помилку, — говорить киянка 48-річна Світлана Лихач.

Працює у відділі продажів меблевої фурнітури. З початку карантину майже завжди — з дому.

— Раніше рідко користувалася домашнім комп'ютером, — продовжує жінка. — Хіба пошту перевіряла. А це треба було заповнювати заявки, підключати робочі бази. Комп'ютер виявився заслабким. На нового грошей не мала.

Світлана Лихач занесла комп'ютер у майстерню. Там замінили операційну систему, встановили нові програми для набору текстів, створення таблиць, роботи із фото й відео.

— Комп'ютер став ще повільнішим. Нова операційка вимагала більше оперативної пам'яті. Призначений для програм диск С заповнювався за тиждень. Жорсткого диска бракувало.

У майстерні порадили купити нову материнську плату, інший процесор, жорсткий диск і плати оперативної пам'яті. Це все зі встановленням коштує 12 тис. грн.

— За місяць заробляю менше, — додає Світлана Лихач. — На роботі гроші на удосконалення особистої техніки не виділяють. Допоміг сусід. Придбав сучасніший процесор і додаткову плату оперативної пам'яті на 2 гігабайти. Обійшлося в 1,3 тисячі гривень.

Комп'ютер став працювати швидше. Але місця для файлів бракувало.

— Вдруге не хотіла турбувати сусіда. Сама зняла вінчестер, показала продавцям у магазині. Порадили купити додатковий кабель для підключення та ще один жорсткий диск. Віддала 500 гривень. Проблеми з компом закінчилися. Загалом витратила 1,8 тисячі гривень.

Застарілий комп'ютер можна адаптувати до сучасних вимог. Це коштує від 2 тис. грн.

— Удосконалення вистачить для того, щоб працювати в інтернеті, переглядати відео, обробляти текстові файли чи фото у програмах попередніх поколінь, — каже киянин 34-річний Віктор Небилиця, майстер з ремонту комп'ютерної техніки. — Адаптація комп'ютера для сучасних відеоігор або відеомонтажу коштує щонайменше 18 тисяч гривень.

Найпершим радить навести лад із програмами. Зменшити їхню кількість до критичної межі, не використовувати заставки на робочому столі. Вимкнути процеси, без яких можна обійтися.

— Потрібно мати резерв пам'яті на вінчестері, особливо на диску з операційною системою. 30 відсотків об'єму мають бути вільні, — продовжує Небилиця. — Далі перевірте, чи не перегрівається процесор. Таке буває у старих комп'ютерах. Там спрацьовується вентилятор, висихає паста на материнській платі. Від цього деталі перегріваються і повільніше працюють. Інколи достатньо пропилососити всередині системного блоку й замінити пасту.

Впливає на швидкість роботи комп'ютера додаткова оперативна пам'ять і жорсткий диск іншого типу — SSD. Більшість вінчестерів мають вбудовані диски, а SSD працює за принципом флешки. Записує інформацію на мікро­схему. Працює швидше, не боїться струсів. Накопичувач об'ємом 240 гігабайт коштує 1,2 тисячі гривень.

Модернізацію комп'ютера можна здешевити, якщо купувати вживані деталі.

— Люди часто модернізують комп'ютери, старі комплектуючі віддають за копійки, — додає Віктор Небилиця. — Робочий процесор можна взяти за 200–300 гривень, планку із пам'яттю за 150, материнську плату за 600–900 гривень. Ці комплектуючі не ідеальні, але зроблять комп'ютер швидшим. Я вдосконалив свою "машину" за тисячу гривень. Уже кілька років минуло, жодна деталь не зламалася.

Зараз ви читаєте новину «Комп'ютер удосконалюють за дві тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути