вівторок, 20 березня 2018 10:11

Статус української мови має вимірюватися гривнею - Богдан Бенюк

Статус української мови має вимірюватися гривнею - Богдан Бенюк
Богдан Бенюк вважає, що українцям потрібно згуртуватися на захист своєї мови. Фото:  Радіо Свобода

Актор Богдан Бенюк вважає, що мовний закон потрібно приймати негайно. Затягування із його розглядом шкодить країні. Таку думку він висловив у коментарі Gazeta.ua.

"Невже ми живемо по 150 років. Ніякі країни так надовго не відкладають свій мовний закон. 74 народні депутати підтримали один із законопроектів. Потрібно його прийняти. І не треба відтягувати", - вважає Бенюк.

Він підтримує введення інституту мовної експертизи у державних органах.

"1990-го балтійці мали таку ж проблему, як у нас. Російська мова панувала у державних установах. Вони ввели посаду мовного інспектора, і одразу все стало на місця. Це контроль. Не конфлікт. Нащо собі нерви зривати. Є посадовець, який слідкує за дотриманням закону. Якщо один заплатить немалий штраф, у євро, - буде приклад. Інші одразу перейдуть. У приватну сферу не потрібно втручатися. Ми ж демократична країна. Державні установи повинні користуватися лише українською мовою", - переконаний актор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко зробив помилку, відмовившись від Року утвердження державної мови - Жулинський

Українцям потрібно не допускати до влади лицемірів. Вони нав'язують проблему двомовності.

"Двомовність у нас вигадали штучно. Людину з Петербурга чи з Москви чуєш одразу. Решта - суржик. Національне виховання просто потрібно направити у правильне русло. Дуже важливою є позиція президента. Якщо він приклад показує - немає тоді проблем. У нас, по суті, система така, як і була – президентсько-парламентська. Депутати без президента нічого не вирішують. Будучи депутатом Верховної ради VII скликання, я це зрозумів. Все вирішується у "ручному режимі". Величезне значення має оточення президента. Його радники можуть не допускати до глави держави навіть віце-прем'єра. Те, що ми зараз маємо, це не проукраїнське оточення. Це – фарисеї. За Ющенка була така сама ситуація. Ми про все дізнаємося потім, шкода, що тільки час гаємо", - розповідає Бенюк.

Статус української мови має вимірюватися "гривнею". Потрібно підтримувати і давати більші можливості для розвитку знавцям української, зокрема – молодим вчителям.

"Досі в школах вчителі мають мізерні зарплатні. Працюють пенсіонери, які сформувалися як професіонали ще за радянської системи. Колись КГБ – прийшли "рятувати" російську. Пригадую сам, як у моєму карпатському селі, вчителям російської мови доплачували. А вчителям української – платили мізерні зарплати. Коли українську мову почали повертати, шум підійнявся. Боротьба за мову йде сторіччями. Коли мови не буде – держави не буде. І тоді не буде труднощів завоювати цю територію. Тому любити країну потрібно до глибини власної кишені", - каже митець.

На думку Оксани Забужко, для розвитку української мови найбільш сприятливими були 1990-ті. Тоді наше інформаційне поле ще не контролювала Росія. У нас був свій контент: новини. 2000 рік поділив усе на "до" та "після". Тоді Путін прийшов до влади. Почалася інформаційна війна, ментальне захоплення українського простору аж до 2014 року. Тоді вже почався відкат, почалися мовні квоти, але все одно це менше, ніж було у 1990-ті.

Зараз ви читаєте новину «Статус української мови має вимірюватися гривнею - Богдан Бенюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути