Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2018 14:11

"Відчула задоволення від кожної фрази" - у столиці зріс попит на викладачів української

"Відчула задоволення від кожної фрази" - у столиці зріс попит на викладачів української
Російськомовним найважче дається вимова українських літер и, і, е, о, г. Фото: Liveinternet

У столиці зріс попит на викладачів української. На це вплинуло запровадження мовних квот на телебаченні. Знання мови підтягують політики, бізнесмени, службовці та їхні дружини.

"Якось до мене зателефонувала жінка і сказала: "Ненавижу украинский язык, но он мне нужен! Можешь помочь?" — згадує мовна тренерка Міра Кім. — А вже після року навчання вона відчувала задоволення від кожної української фрази. Вона захоплювалась тим, що в нашій є багато слів, які не мають відповідників у російській", - пише "Експрес"

Година навчання української мови у столиці коштує від 300 до 2500 грн. Заняття розписані на півроку наперед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшість ідуть на курси, вчать мову. Так можуть претендувати на легшу роботу"

"Майже одразу після оприлюднення закону до мене звернулася одна відома компанія з проханням про курси української для співробітників, — розповідає репетиторка української Оксана Чужа. — Хоча квоти їх безпосередньо не стосуються, керівництво зрозуміло, що української буде щоразу більше у просторі".

Найбільші проблеми — із вимовою и, і, е, а, о, г, із закінченнями слів, наголосами. А ще курйози трапляються із так званими фальшивими друзями перекладача, що звучать схоже в обох мовах, але мають різне значення — наприклад, "неділя" (день тижня) і "неделя" (7 днів), "луна" — у російській мові це небесний об'єкт, в українській — ехо.

Ми вивчаємо історію, яку нам колись підсунула Катерина ІІ, бо дуже хотіла стати імператрицею. Потім щось доправив Сталін, і досі в школах наші діти читають неправдиві книжки.

Наша організація була ініціатором, щоб зняли підручники з історії для 5-10 класів, адже ми довели, що там абсолютно неправдиво висвітлені події", - розповів голова правління ГО "Меморіал" імені Василя Стуса Роман Гунда.

Зараз ви читаєте новину «"Відчула задоволення від кожної фрази" - у столиці зріс попит на викладачів української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути