понеділок, 22 лютого 2021 12:36

Як українські канали та радіостанції дотримуються мовних квот

Як українські канали та радіостанції дотримуються мовних квот
Коваль пояснив, що мовники здебільшого дотримуються квот. Фото: pexels.com

Мовних квот дотримуються усі українські телеканали та радіостанції, повідомив перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль.

"Щодо кількості національного продукту, то бувають нечасті випадки, коли ми знаходимо відхилення. От зараз в роботі у нас одне порушення каналу "Мега", якому не вистачило декілька відсотків національного продукту. Схожа ситуація була після перевірок каналу "112 Україна", які не дотрималися своєї ж програмної концепції, де зазначено 24 години національного продукту на добу. Вони показали величезні шматки російської гумористичної програми "Аншлаг". В ефір не потрапили лише початкові та кінцеві титри російської ВГТРК", – сказав він в інтерв'ю "Главкому".

На радіостанціях бувають порушення кількості україномовних пісень в ефірі. Але системних порушників немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці ставляться до закриття каналів Медведчука - опитування

"У нас постійно йде моніторинг 28 каналів, які є так званими загальнонаціональними (вони в пакеті Зеонбуду), у нас ведеться постійний моніторинг ще 10 каналів, які є на супутнику і які є каналами загального суспільного інтересу. Решта каналів записуються та аналізуються за певним графіком. Більшість радіостанцій – постійно на записі. Є планові перевірки, які стосуються напрямків контролю. Наприклад, щодо дотримання мовних норм, щодо дотримання певної кількості національного і європейського продукту в сітці мовлення, висвітлення питань Операції об'єднаних сил і Криму тощо", - пояснив Коваль.

51% українців підтримують перехід сфери обслуговування на державну мову. Про це свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group. Проти обслуговування українською мовою 20% респондентів.

Зараз ви читаєте новину «Як українські канали та радіостанції дотримуються мовних квот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути