четвер, 28 січня 2021 09:30

"У 95 відсотках закладів дивуються моїй українській" - блогер

Автор: Facebook
  "Запитували, звідки я приїхав, бо говорю українською в Миколаєві"
"Запитували, звідки я приїхав, бо говорю українською в Миколаєві"

Після Революція Гідності російськомовність - це проблема, а не норма.

У цьому переконаний автор Yutube-каналу "Клятий Раціоналіст" Артем Албул. Він розповів Gazeta.ua про юність у російськомовному Миколаєві і власний свідомий вибір української.

"З дитинства я україномовний, але через неправильне сприйняття і позиціонування діалектної української мови нам здавалося, що тоді ми говорили не українською, а суржиком. Я ріс в селі. В кожному селі є своя говірка, але її часто називають у нас саме суржиком. Тому коли приїхав у Миколаїв, де розмовляли російською, мені певний час здавалося, що говорю якоюсь низовою мовою, не такою красивою і пафосною, а ось всі говорять правильно, тому Миколаїв усіляко спонукав мене перейти на російську, і на певний період це сталося", - сказав він.

"Але настав момент, коли і країна змінилася, і я. До того ж, у моєму інформаційному просторі почали з'являтися сильні харизматичні україномовні лідери думок. Це все впливало на мене, і на той момент, коли я захотів створювати канал, ніякої внутрішньої дискусії не було. Це була лише українська", - додав Артем Албул.

Він зізнався, що почувається деколи некомфортно у рідному місті.

"Звісно є складнощі: коли все навколо тебе російськомовне, ти мусиш бути не таким, як всі. В 95 відсотках закладів до тебе говорять російською і дивуються моїй українській мові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не бачу сенсу українцю свідомо обирати в інтернеті російськомовне" - блогер

Але мене це турбує не з особистої точки зору, а просто як тенденція – що переважна більшість людей у місті російськомовна. І в нас в Україні не одне таке місто. Такі люди не те що не говорять українською в побуті – вони взагалі не вміють говорити українською. До 2014 року це сприймалося як норма. Але якщо це є досі, після Революції Гідності, то це вже проблема", - сказав блогер.

Із 16 січня в Україні мовою обслуговування споживачів є державна мова. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень. Але штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами державною мовою почнуть з 16 липня 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «"У 95 відсотках закладів дивуються моїй українській" - блогер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути