Ексклюзиви
понеділок, 06 травня 2019 14:27

Розвінчали міфи про мовний закон

Розвінчали міфи про мовний закон
Микола Княжицький пояснив, як діє мовний закон. Фото: BBC

Голова комітету культури та духовності Микола Княжицький розвінчав міфи про "Закон про забезпечення функціонування української мови як державної".

1. Володіння українською мовою для зайняття державної посади – це не дискримінація, а об'єктивна необхідність.

Державні службовці працюють із законодавством, написаним українською мовою, читают листи і циркуляри, написані українською, готує відповіді та виступають перед громадянами.

"Якщо це виконавча влада, то особі елементарно потрібно чітко усвідомлювати, що саме вона має виконувати. І якщо людина свідомо йшла шляхом ізоляції від всього українського, то очевидно, що державний орган – це не найкраще місце для неї", - пише Княжицький, передає "Еспресо".

2. Закон визначає прості й чіткі критерії для рівня володіння мовою.

Володіння мовою – це здатність почути або прочитати інформацію, зрозуміти її зміст і надати на неї відповідь. Цей підхід відображений у рекомендаціях Ради Європи з мовної освіти і він дослівно перенесений в український закон про мову. Кожен випускник української школи володіє українською мовою на найвищому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діятиме закон про мову

3. Хартія про регіональні мови обмежена в застосуванні як Конституцією, так і законом про її ратифікацію.

У Хартії вказано, що охорона і розвиток регіональних мов не повинні зашкоджувати офіційним мовам і необхідності вивчати їх. За Конституцією, офіційна мова в Україні лише українська. У чинному законі про ратифікацію Хартії встановлено, що заходи, спрямовані на утвердження української мови як державної, її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України, не вважаються такими, що перешкоджають чи створюють загрозу збереженню або розвитку мов, які за цим законом вважаються мовами меншин. Державний статус української мови закріплений у Конституції, розтлумачений Конституційним судом України, і ніщо, у тому числі Хартія, не може змінити цей статус.

Російська мова не відповідає визначенню терміну "регіональна мова" в статті 1 Хартії. В Україні немає обмежених території, у межах яких проживають люди, що володіють нею. Російська мова поширена на всій території України.

Зранку 25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. За проголосували 279 народних депутатів. 38 парламентарів виступили проти, серед них — уся фракція "Опозиційного блоку".

Зараз ви читаєте новину «Розвінчали міфи про мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути