Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 17:09

Президент Латвії пропонує зменшити обсяг російської мови на ТБ

Президент Латвії пропонує зменшити обсяг російської мови на ТБ
Запропоновані Левітсом зміни передбачають, що в телепрограму каналів, які транслюють у Латвії, мають увійти продукти латвійських державних і комерційних медіа. Фото:img.eurointegration.com.ua

Сейму Латвії президент країни Егілс Левітс запропонував збільшити кількість телевізійних програм офіційними мовами ЄС і Єврозони.

Політик хоче, щоб обсяг цього мовлення сягав 80%, пише в листі глава латвійської держави до членів комісії Сейму із прав людини.

"Сильний інформаційний простір – суттєве питання безпеки країни і демократії в Латвії. Потрібно на законодавчому рівні забезпечити можливість зробити так, щоб жителям Латвії були доступні якісні та плюралістичні телепрограми, які зміцнюють належність Латвії до культурного простору Європи та сприяють включенню жителів Латвії в загальний інформаційний дискурс Європи", – підкреслив Левітс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Панаєхалі, і ми вас тєрпім" - у Києві стався мовний скандал

Запропоновані Левітсом зміни передбачають, що в телепрограму каналів, які транслюють у Латвії, мають увійти продукти латвійських державних і комерційних медіа. Якщо в основний пакет входять додаткові програми, то щонайменше 80% із них мають бути офіційними мовами ЄС і Єврозони (усього їх 24, включно з латвійською). Фактично це означає зменшення кількості телепрограм російською мовою до 20% ефіру.

Із 2003 року в Латвії телемовлення мовами національних меншин, зокрема й російською, обмежили до 25% ефірного часу.

Проєкт закону зі вказаними нормами 11 лютого розглянули на засіданні профільної комісії Сейму. У сесійну залу парламенту документа поки що не виносили.

У Нацраді порахували загальну кількість пісень, що лунали українською на радіо торік. В ефірі загальнонаціональних радіостанцій середній показник частки пісень українською мовою протягом 2019-го становить 56%. Показник збігається з результатом за перше півріччя 2019-го. Це засвідчує його певну сталість.

Зараз ви читаєте новину «Президент Латвії пропонує зменшити обсяг російської мови на ТБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути