Ексклюзиви
понеділок, 18 березня 2019 13:09

Порівняння зі Швейцарією некоректне - перекладач про багатомовність

Порівняння зі Швейцарією некоректне - перекладач про багатомовність
Сергій Саржевський розповів про мовну ситуацію в Швейцарії. Фото: YouTube

Перекладач Сергій Саржевський пояснив, чому в Україні не варто запроваджувати офіційну багатомовність.

Противники статусу української мови як державної дуже часто посилаються на Швейцарію, де чотири державні мови. Пропонують за цим прикладом зробити кілька державних мов в Україні, повідомляє "Еспресо".

"Це думка некомпетентна. У тому розумінні, що так можуть говорити тільки люди, які не знають Швейцарії. Я зі Швейцарією мав нагоду ближче ознайомитися. Хочу сказати, що Швейцарія мовно, лінгвістично зшита. Це кельти, вони зшиті з певних мовних впливів. Там люди засвоїли чотири мови. Але якщо ви подорожуєте Швейцарією, ви ніде не побачите чотиримовності. Мало того, що люди говорять лише своєю мовою, вони ще й дуже вперто говорять своєю говіркою – не маючи своєї освіти цією говіркою, не маючи письменства", - каже Саржевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про мову: блогер застеріг Україну від долі Білорусі

"Український народ не зшитий з таких клаптів. Український народ є народ русифікований. Я великий прихильник того, щоб люди, які належать до інших народів, розмовляли своїми мовами і дарували українській нації знання – румунської, угорської, польської мови, білоруської чи литвинської. Говорімо цими мовами, вивчаймо їх. Не лише дві мови треба вивчати: одна – державна, а друга – імперська. Але Україна не є Швейцарією за історією своєю. Вона має бути державою з однією державною мовою. І її порівняння зі Швейцарією некоректне історично і лінгвістично", - вважає він.

Верховна Рада готується до ухвалення закону про українську мову. Він вплине на освіту і культуру, держслужбу та процес отримання громадянства. Проект передбачає повний перехід на українську. Державна мова буде в усіх сферах життя.

Зараз ви читаєте новину «Порівняння зі Швейцарією некоректне - перекладач про багатомовність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути