середа, 03 жовтня 2018 14:31

Нарешті на п'ятому році президенства Порошенко дозволив винести у зал закон про мову - Рибчинський

Нарешті на п'ятому році президенства Порошенко дозволив винести у зал закон про мову - Рибчинський
Завтра у Верховній Раді будуть розглядати проекти мовних законів. Фото: ТСН

Українська мова є запорукою державності.

"Мова - це той інструмент, через який ми виражаємо свою свідомість. Нарешті на п'ятому році свого президенства Петро Порошенко дозволив винести до зали закон про мову. Зрозуміло, що цей закон винесений тільки через те, що почалась передвиборча кампанія", - заявив у відеозверненні народний депутат Євген Рибчинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирішуємо мовні проблеми, наче ми досі УРСР - Ярослав Лесюк

Рибчинський вважає, що зараз питання про мову може бути "козирною картою" для політиків. Сам він є одним зі співавторів закону 5670д і буде підтримувати його.

"Завтра я з самого ранку буду вмовляти депутатів, щоб вони голосували за цей закон. Щоб він пройшов у першому читанні й обговорювався в законодавчій базі", - додав Рибчинський.

4 жовтня парламент розгляне законопроекти про мову. Про це повідомив спікер Андрій Парубій на погоджувальній раді.

"На четвер - ключове питання цього тижня. Із цим неодноразово до мене зверталися фракції коаліції та опозиції. Це проекти закону про мову в Україні. Їх є чотири. Буду пропонувати, щоб ми розглядали закон про мову за повною процедурою. Щоб усі доповідачі чотирьох законів могли виступити, ми змогли їх обговорити і під час обговорення вибрати один із них, який ухвалимо в першому читанні. На його базі зможемо розпочати роботу до другого читання", - сказав Парубій.

Крім законопроекту № 5556, депутати працюватимуть із пропозиціями зареєстрованими через місяць після нього - №5669 "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні" авторства позафракційного нардепа Михайла Головка, члена комітету з питань культури і духовності Марії Матіос і групи депутатів, серед яких глава комітету з питань культури Микола Княжицький.

Разом із ним надійшов проект №5670 "Про державну мову", який зареєструвала група на чолі з Іриною Подоляк.

У червні 2017-го завершили проект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його підготували з ініціативи комітету з питань культури. Об'єднує положення 3 раніше поданих законопроектів.

Попередній Закон "Про основи державної мовної політики" Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка Конституційний суд скасував 28 лютого 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Нарешті на п'ятому році президенства Порошенко дозволив винести у зал закон про мову - Рибчинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути