вівторок, 16 липня 2019 11:35

Нардеп розповів про перспективи регіональних мов

Нардеп розповів про перспективи регіональних мов
Микола Княжицький пояснив, чому у Зеленського немає підстав робити російську регіональною Фото: glavcom.ua

Голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький переконаний, що у влади немає жодних підстав надавати російській мові статус регіональної.

"Вони розуміють, що зробити російську мову державною в значній частині України — і не лише у Львові, а й в Івано-Франківську, Тернополі, Житомирі, Хмельницькому, навіть у Києві та навіть у Харкові — їм не так легко вдасться. А от на окупованих територіях вони сподіваються це зробити, звідти почати. Бо ворог зупинився рівно там, де українська мова була замало розвинута – у Криму і на окупованих територіях України", - зазначив нардеп в ефірі Прямого.

Політик каже, що агресор окуповував території, де українською мовою говорили менше, ніж російською. Запевнив, що для Путіна важливо довести, що українці з росіянами один народ - немає мови та культури. Також політик порівняв Зеленського з Лукашенком, коли останній провів референдум щодо статусу російської мови у Білорусі. Це призвело до витіснення білоруської мови зі спілкування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набув чинності мовний закон: що змінилося

"І коли Разумков заявляє, що він говоритиме російською мовою і далі в українському парламенті, для мене це однозначно значить те саме, якщо він скаже: приходьте, окуповуйте і всю нашу українську територію. Тому що лише українська мова об'єднує. Немає підстав робити регіональні мови", - пояснив він.

Статус регіональної для російської мови на Донбасі пропонує надати голова Офісу президента України Андрій Богдан. Водночас заявив, що виступає проти другої державної мови в Україні.

"Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державну — українську, регіональну — російську і за умови, що після цього вони — територія України", — каже політик.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп розповів про перспективи регіональних мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути