Ексклюзиви
пʼятниця, 14 серпня 2020 14:31

Кравчук допускає розширення використання російської мови на Донбасі

Кравчук допускає розширення використання російської мови на Донбасі
Кравчук вступився за російську мову. Фото: УНН

Представник України в Тристоронній контактній групі, перший президент Леонід Кравчук допускає можливість більш широкого застосування російської мови.

"Виходячи з Конституції та європейських законів, можна в цих регіонах зробити кроки до більш широкого застосування російської мови. Це не буде порушенням українського законодавства", - сказав він в інтерв'ю "Українському радіо".

Він вважає, що українська влада може внести зміни до законодавства щодо застосування російської в ОРДЛО. Наголосив, що це не означає надання іноземній мові статусу державної.

Перший президент сказав, що Конституція України передбачає право національних меншин на розвиток і застосування своєї мови. Про російську як другу державну там не йдеться.

При цьому він заявив, що лише мовою повернути Донбас не вийде.

У коментарі "Слово і діло" заяву Кравчука прокоментував політолог Дмитро Купира.

"Я не бачу в цьому проблеми, але це не буде ключем для вирішення ситуації загалом. Кравчук бачить своїм завданням запропонувати свої ідеї. Тому він вирішив йти таким шляхом. Проблеми в цьому немає, і гіпотетично Україна може взяти на себе такі зобов'язання, але я не думаю, що щось суттєво зміниться тому, що в Україні немає проблеми із спілкуванням будь-якою мовою", – сказав Купира.

Він вважає, що місцевій владі можна дозволити використовувати російську мову під час надання державних послуг, якщо будуть поступки у процесі врегулювання основних вимог.

"Якщо говорити про російську мову в контексті пропозиції Кравчука, то в нього дуже обмежений арсенал. Вчергове ми повертаємося до того, що ця пропозиція сама собою є не дуже цікавою, бо в тому регіоні люди завжди користувалися російською мовою і ніколи проблем з цим не було", – сказав експерт.

Перший президент України, глава вітчизняної делегації в Тристоронній контактній групі на переговорах щодо Донбасу Леонід Кравчук допускає зміну місця зустрічей ТКГ через ситуацію в Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук допускає розширення використання російської мови на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути