Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2019 15:05

Його чекали сторіччями - сестри Тельнюк закликають прийняти мовний закон

Його чекали сторіччями - сестри Тельнюк закликають прийняти мовний закон
Сестри Тельнюк закликали нардепів проголосувати за мовний закон Фото: Vinbazar

Народні артистки України Леся та Галина Тельнюк закликали депутатів ухвалити закон про державну мову.

"Мова - головний чинник культури. Вона дає цій культурі сенси, смисли, цінності. Без мови культура не може бути обособленою. Коли мова не функціонує і не функціонує культура, ми це вже змогли побачити, такий страшний період. Ми повинні обов'язково прийняти цей закон. Він необхідний. Його чекали сторіччями. Дорогі друзі! Я буду вважати вас своїми друзями, якщо ви приймете цей закон", - говорить Леся Тельнюк у відеоролику опублікованому на сторінці "Громадський закон про мову 5670-д".

Галина Тельнюк вважає, що закон про мову є необхідним сьогодні, тому що йде війна.

"Закон про мову – це зброя. Закон про мову – це наш захист. Закон про мову – це наша перемога. Без закону про мову ми не зможемо перемогти. Мова – це формування нашого мислення, це формування нашої культури, це формування нашої економіки, це формування нашої боєздатності, це є наш захист. Це те, чого ми чекали століттями. Це те, про що не могли навіть мріяти наші прапрадіди, але мріяли, хотіли цього, просили про це, віддавали життя за це, віддавали життя за мову, за те, щоб Україна говорила українською мовою", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від цього палатиме у Москві – Скрипін звернувся до депутатів

Журналіст і телеведучий Віталій Гайдукевич поділився міркуваннями щодо закону про державну мову та закликав нардепів прийняти його якомога швидше.
"Нинішня російсько-українська війна – це битва за нашу самоідентифікацію. І в цій битві мова – це зброя. Не можна собі уявити француза, який не володіє французькою і чужий, агресивний до французької. Не можна уявити собі німця, якому німецька чужа. І так яку країну не візьми", - каже він.

Зараз ви читаєте новину «Його чекали сторіччями - сестри Тельнюк закликають прийняти мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути