вівторок, 23 травня 2017 18:30

"Це чергове ганьбище" - Лариса Ніцой висловилась щодо закону про мову на телебаченні

"Це чергове ганьбище" - Лариса Ніцой висловилась щодо закону про мову на телебаченні
Лариса Ніцой вказала на слабкі місця нового закону. Фото: "Укрінформ"

Закон про 75% україномовного ефіру на телебаченні лише впроваджує "мовну шизофренію".

"Плачу з горя. Це чергове ганьбище для українського народу. Нам відгризли шматочок навіть не пирога, нам кинули надгризочок обгризеної кісточки і наказали з телевізора радіти. Наказали плескати в долоньки і пританцьовувати, бо українців ощасливили", - заявила у Facebook українська письменниця та педагог Лариса Ніцой.

"Під час цих 75 процентів українською мовою можна розмовляти російською всім учасникам передачі (гостям, експертам, героям сюжетів, політикам), крім ведучих. Якщо ведучі скажуть у передачі дві репліки українською на всю передачу, а всі інші розмовлятимуть російською – це все одно вважається україномовна передача, україномовний контент. Передачу російською мовою вважатимуть україномовною", - звертає увагу Ніцой.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний скандал у столиці: Ніцой звернулася до голови Нацполіції

Змішування мов можливе в усіх передачах. Російськомовні радянські фільми можна показувати під час україномовної частини ефіру.

"Ввели не добовий моніторинг, а тижневий. Це означає, що за законом можна українською мовою говорити з понеділка по п'ятницю, а вихідні дні, коли всі біля телевізорів – російською.

Новини. Новин за новим законом повинно бути 75 процентів українською. Отже, канали, такі як "1+1", які ведуть сьогодні свої новини 100-процентно українською – віднині можуть розслабитися і робити 25 процентів новин російською мовою. Бо так "рятівний" закон українців дозволяє", - пише вона.

Письменниця звернула увагу й на те, що новий закон дозволяє транслювати російськомовні фільми з субтитрами.

Верховна Рада схвалила введення обов'язкової 75% частки української мови на телебаченні. За відповідний законопроект у другому читанні проголосували 269 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Це чергове ганьбище" - Лариса Ніцой висловилась щодо закону про мову на телебаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути