четвер, 25 жовтня 2018 17:48

Витримали політ в космос і 10-годинний заплив - легендарні наручні годинники
5

Сьогодні, 1960 року вперше продали наручний електронний годинник від компанії Bulova Watch Company. Його назвали Аccutron.

Замість пружини і завідного механізму годинника використали електронну схему і мініатюрну батарейку.

Gazeta.ua підготувала добірку знакових наручних годинників.

Cartier Santos Dumont

Виготовили у 1904 році. Продавати почали з 1911 року. Це перший годинник пілота.

Наручні годинники набули широкої популярності в чоловіків після Першої світової війни, але дехто почав носити їх раніше, ще на початку XX-го століття.

  Cartier Santos Dumont. Фото: bbc.com
Cartier Santos Dumont. Фото: bbc.com

"Льотчикам були потрібні годинники на зап'ясті для навігації, і перший такий годинник з'явився ще до Першої світової", - розповідає Пол Гауссерман.

Бразильський піонер авіації Альберто Сантос-Дюмон був першою людиною в історії, який продемонстрував можливість керованого людиною польоту. Йому був потрібний годинник, щоб стежити за часом, не знімаючи рук з керма. За словами Гауссермана, годинник Cartier мав контрастний циферблат, "досить великий для того, щоб бачити час із першого погляду.

Cartier Tank

Це перший комерційний годинник. Його почали продавати з 1919 року. Це один із найпрестижніших наручних годинників в історії - його носили Грета Гарбо, Кері Грант, принцеса Діана, Джекі Кеннеді, Грейс Келлі і Енді Воргол. Його творець стверджував, що джерелом натхнення для нього послужив танк. Цей годинник, схоже, вперше в історії був дійсно пристосованим для носіння на зап'ясті, а не просто кишеньковим. Він був виконаний в стилі ар-деко, з непомітним переходом від корпусу до браслету.

  Cartier Tank. Фото: bbc.com
Cartier Tank. Фото: bbc.com

"Годинникові майстри не надто дбали про стиль. Так, було дійсно чимало кишенькових годинників із чудовим дизайном, але ж кишеньковий годинник тримають в кишені. Тому виробник переважно міркував про інше: як точно годинник іде? Як він покаже себе під час випробування або на виставці? Але Картьє був ювеліром, і це стало його перевагою, адже він думав про дизайн, про те, як годинник виглядатиме на руці", - каже голова відділу годинників аукціонного будинку Christie's у Нью-Йорку Сем Гайнс.

Rolex Oyster

Це був перший водонепроникний годинник. Його почали продавати з 1926 року. Репутацію першого в світі водонепроникного годинника, підтвердила 24-річна плавчиня Мерседес Гляйце. Вона подолала з ним Ла-Манш у 1927 році. Під час 10-годинного запливу герметичний корпус захистив механізм, і годинник досяг Дувра в ідеальному робочому стані.

  Rolex Oyster. Фото: bbc.com
Rolex Oyster. Фото: bbc.com

"Вам буде приємно почути, що годинник Rolex Oyster, з якими я перепливла Ла-Манш, зарекомендував себе надійним і точним хронометражним компаньйоном - попри те, що протягом багатьох годин поспіль був повністю зануреним у морську воду, температура якої ледь була не більше 14 градусів, а іноді навіть 11", - написала Гляйце в Rolex.

У 1960 році спеціальна модель Rolex Oyster опустилася разом з Огюстом Пікаром на глибину 10 916 м в Маріанську западину. Годинник успішно витримав випробування гігантським тиском.

Jaeger-LeCoultre Reverso

Reverso став першим спортивним годинником. Мав поворотний корпус із механізмом, який дозволяв захистити скло. З'явився у 1931 році.

У звичайному положенні можна було подивитися час.За допомогою спеціального механізму корпус розвертався циферблатом до руки. Цей годинник носили гравці в поло, щоб не пошкодити скло під час матчу. Його задню поверхню зроблено зі сталі, вона добре витримує удари.

  Jaeger-LeCoultre Reverso. Фото: bbc.com
Jaeger-LeCoultre Reverso. Фото: bbc.com

Годинник мав квадратний корпус і став класикою стилю ар-деко. Пізніше, після Другої світової війни, в моду увійшли круглі циферблати.

Omega Speedmaster Professional

Його почали випускати з 1957 року. Годинник має таку високу точність, що завдяки цьому, як стверджують, він врятував екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-13". Коли Ніл Армстронг вийшов на поверхню Місяця, він залишив свій годинник у місячному модулі в якості резервного хронометра, тому що один з корабельних таймерів працював з перебоями.

  Panerai Luminor. Фото: bbc.com
Panerai Luminor. Фото: bbc.com

Щоб отримати сертифікат NASA, Speedmaster пройшов низку серйозних випробувань, зокрема тест на перепади температур від -160 до +120 градусів за Цельсієм. Цю модель й досі носять американські астронавти. Speedmaster є архетипом спортивних годинників і хронометрів.

Годинник був і залишається модним аксесуаром, переконаний київський майстер Валерій Даневич. Він створює годинники з дерева. Невеличку майстерню має у себе вдома.

Зараз ви читаєте новину «Витримали політ в космос і 10-годинний заплив - легендарні наручні годинники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути