Ексклюзиви
середа, 27 червня 2018 08:00

У Wi-Fi розробляють найбільші за 15 років зміни

У Wi-Fi розробляють найбільші за 15 років зміни
Галузеве об'єднання Wi-Fi Alliance вводить новий протокол WPA3, який забезпечить додаткову безпеку при підключенні до Wi-Fi. Фото - telegraf.com.ua

Галузеве об'єднання Wi-Fi Alliance вводить новий протокол WPA3, який забезпечить додаткову безпеку при підключенні до Wi-Fi.

Попередня версія протоколу WPA2 використовується в Wi-Fi мережах з 2004 р. Новий стандарт забезпечить користувачам додаткову безпеку при підключенні до Wi-Fi, повідомляє internetua.

Зокрема, у WPA3 передбачений додатковий захист від злому, який здійснюється методом підбору паролів. Протокол створення ключів між пристроями, відомий як одночасна аутентифікація рівноправних елементів (Simultaneous Authentication of Equals, SAE), влаштований так, що у хакера буде тільки одна спроба вгадати пароль, перш ніж перехоплені офлайн-дані втратять сенс. Для постійного підбору буде потрібен фізичний доступ до роутера і відсутність на ньому спеціального захисту.

Друге вдосконалення полягає в тому, що якщо навіть якщо хакер підбере пароль, то зможе прочитати тільки ті дані, які в даний момент проходять через мережу, але не старіші.
В додаток до цього WPA3 пропонує користувачам опцію "Легке підключення" (Easy Connect), яка призначена для спрощення процесу підключення до роутера розумних домашніх гаджетів, в яких може не бути дисплея і кнопок. Якщо гаджет і роутер підтримують Easy Connect, користувачеві досить відсканувати за допомогою смартфона QR-код, щоб автоматично відправити на новий пристрій дані, необхідні для підключення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як Facebook збирає особисті дані користувачів

Зазначені нововведення стосуються приватних користувачів, а для корпоративного Wi-Fi передбачений інший набір удосконалень, в який входить новий криптографічний стандарт з 192-бітовим ключем, аналогічний алгоритму з комплекту CNSA (Commercial National Security Algorithms — Комерційних алгоритмів для захисту національної безпеки).

Повний перехід на WPA3 займе роки, зазначає видання The Verge. Для цього багатьом користувачам буде потрібно придбати нові роутери і гаджети, які підтримують цей протокол, інші просто оновляться до нього. WPA3 повністю сумісний з WPA2, тому всі пристрої повинні продовжити працювати один з одним нормально.

Wi-Fi Alliance вважає, що процес переходу піде активніше в 2019 р. Відтепер WPA3 буде обов'язковим для всіх нових продуктів.

1 липня Lifecell запустить швидкісний мобільний інтернет за технологією 4,5G. Послугою можна буде скористатися у 232 населених пунктах України. Зараз компанії постачають інтернет у діапазоні 2600 МГц. Розгортання основного покриття 4G відбувається на частоті 1800 МГц.

Зараз ви читаєте новину «У Wi-Fi розробляють найбільші за 15 років зміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути