Ексклюзиви
середа, 28 червня 2017 02:00

СБУ: Уражені вірусом файли не можна розшифрувати

СБУ: Уражені вірусом файли не можна розшифрувати
Файли вірусу Petya.A розшифрувати неможливо. Фото: Ділова столиця

Вірус вражає пристрої під управлінням Windows.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України, інформує Ракурс.

Так, вірус Petya.A атакує комп'ютери й автоматизовані мережі під управлінням ОС Microsoft Windows шляхом шифрування файлів користувача, після чого виводить повідомлення з пропозицією здійснити оплату ключа дешифрування в біктоінах в еквіваленті 300 дол. для розблокування даних.

"На сьогодні зашифровані дані, на жаль, розшифровці не підлягають", — наголосили у СБУ.

Також уточнено, що зараження комп'ютерів відбувається через відкриття шкідливих додатків (документи Word і PDF-файли), які були надіслані на електронні адреси.

"Атака, основною метою якої було поширення шифрувальника файлів Petya.A, використовувала мережеву вразливість MS17-010, внаслідок експлуатації якої на інфіковану машину встановлювався набір скриптів, які використовували зловмисники для запуску згаданого шифрувальника файлів", — додали у СБУ.

Найближчим часом СБУ планує організувати кілька публічних комунікаційних майданчиків для спільного обговорення пропозицій за участю представників громадськості, експертів, науковців, представників медіа та профільних органів держвлади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився повний список українських компаній, уражених вірусом Petya.A

Нагадаємо, в Україні сталася масштабна хакерська атака, що призвела до масових збоїв у роботі державних відомств, торговельних мереж, енергокомпаній, ЗМІ, банків і поштових сервісів, а також зупинила роботу платіжних терміналів у метрополітені Києва.

Поліція вже відкрила справу за фактом несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів і автоматизованих мереж в Україні.

При цьому вірус Petya.А поширюється не лише по Україні, але й по світу: масові атаки зафіксовано в Європі, Росії та Індії.

Зараз ви читаєте новину «СБУ: Уражені вірусом файли не можна розшифрувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути