понеділок, 15 лютого 2016 17:17

Американці розкрили таємницю єгипетських портретів мумій

Американці розкрили таємницю єгипетських портретів мумій
фото: stomaster.livejournal.com

Група вчених з Північно-Західного університету США заявила про те, що їй вдалося розкрити таємницю "фаюмских портретів".

Ці портрети - посмертні зображення мумій, які створили в епоху римського Єгипту в I-III ст. Висновки учені обгрунтували на щорічній конференції Американської асоціації сприяння розвитку наук, повідомляє AAAS.

Під час дослідження учені змогли встановити, що використані в портретах залізо-земляні фарби, найімовірніше, привезені з грецького острова Кея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені дослідили мумію епохи інків, якій понад 500 років

Водночас червоні доставили в Єгипет з Китаю. Дерев'яні підкладки, на яких писали портрети, доставляли з Центральної Європи. Також фахівці встановили, що місцеві художники використовували "єгипетський синій колір", що є двоокисом силікатів міді і кальцію. З його допомогою створювавали багатий спектр відтінків.

Вдалося визначити і техніку мазків, і етапи промальовування, і навіть відбитки пальців художників. За час дослідження учені детально вивчили 15 портретів мумій, які за традицією розташовували на саркофагах в районі облич похованих. Три з п'ятнадцяти робіт зроблені, на думку фахівців, одним і тим же автором. Результати дослідження допоможуть згодом реставраторам, які будуть займатися техніками живопису Єгипту і Візантії.

Зараз ви читаєте новину «Американці розкрили таємницю єгипетських портретів мумій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути