Ексклюзиви
вівторок, 02 листопада 2010 15:04

Яйця шкідливіші за фастфуд - дієтологи

Яйця шкідливіші за фастфуд - дієтологи

Канадські дієтологи підрахували, що лише один яєчний жовток завдає більше шкоди здоров'ю, ніж страви фастфуду.

Вміст холестерину в одному яйці залежно від розміру може коливатися від 215 мг до 275 мг. При цьому класичний сендвіч з котлетою з найближчого пункту харчування з вільними касами лікарі оцінюють як у півтора рази менш шкідливий - у такій страві може міститися до 150 мг холестерину.

Кардіологи рекомендують людям з підвищеним ризиком виникнення серцево-судинних захворювань обмежувати добове споживання холестерину на рівні 200 мг, передає Утро.ру.

Фахівці б'ють на сполох: завдяки потужній маркетинговій підтримці споживання яєць, курячих і перепелиних за останні роки істотно зросло.

"Ми б хотіли розвіяти стійку оману - яйця не можна вважати ні дієтичним, ні однозначно корисним продуктом харчування", - розповів фахівець по нутриціології, професор Девід Спенс, що представляє Університет Західного Онтаріо.

Група фахівців, очолювана професором Спенсом, провела масштабне дослідження залежності динаміки різних хвороб від кількості яєць, що вживаються пацієнтами в їжу.

"Ми виявили стійкий приріст атеросклеротичних явищ, інфарктів та інсультів", - зазначив професор.

Річ у тім, що є яйця щодня можна тільки дуже здоровим людям. І все одно таку дієту складно назвати правильною. Найкраще обмежувати себе в яйцях, їсти їх двічі-тричі на тиждень.

"Щодо вже хворих людей, які страждають від артеріальної гіпертонії, наприклад, їм яйця частіше разу на тиждень ми б не рекомендували, незважаючи на всі рекламні хитрощі продавців", - розповів експерт з Лікарні Св. Майкла в Торонто, доктор Девід Дженкінс.

Також вчені вважають, що яйця протипоказані діабетикам та особам зі схильностями до порушень вуглеводного обміну.

"У нас немає ніяких сумнівів з приводу поживної цінності курячого яйця. Але і забувати про потенційну шкоду не можна. Якщо яєчний білок однозначно належить до дієтичних продуктів, то жовток є надмірністю", - сказав професор Спенс.

Зараз ви читаєте новину «Яйця шкідливіші за фастфуд - дієтологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути