вівторок, 05 жовтня 2010 10:44

Учені впритул наблизилися до створення роботів-убивць

Учені впритул наблизилися до створення роботів-убивць

Італійські вчені створили робота, здатного стріляти з лука. Завдяки спеціальній програмі машина має можливість прицілюватися і вражати мішені, пише РБК daily.

Цей винахід може відкрити шлях до виробництва бойових роботів, оснащених вогнепальною зброєю.Співробітники Італійського технологічного інституту розробили програму під назвою "Стрілець", якої забезпечили гуманоїдного робота iCub. Для демонстрації дії цього алгоритму механізму видали лук і стріли.

Під час експерименту робот кілька разів промахувався по мішені. Потім машина проаналізувала свої помилки і влучила в ціль. Як пояснив завідуючий лабораторією Інституту проблем механіки РАН, професор, лауреат Державної премії РФ Валерій Градецький, алгоритм навчання забезпечує роботу прицілювання з декількох спроб.

Під час прицілювання машина навчається суміщати дві візуальні мітки - самої мети і прицілу. "Робот робить по суті ту ж роботу, що і людина-стрілок. Програма передбачає, що машина натисне спусковий гачок у той момент, коли пляма прицілу і пляма мети співпадуть", - розповів виданню російський учений.

Варто відзначити, що італійські винахідники використовували лук і стріли в якості зброї для робота не просто так - адже стрільба з лука вимагає обробки візуальної інформації, координованих рухів обома руками і застосування додаткового інструменту - стріл. Таким чином, модифікований алгоритм "Стрілець" дозволить роботу легко стріляти з вогнепальної зброї, оскільки це завдання здасться машині ще більш простим. І в майбутньому вчені зможуть створювати бойових роботів, які воюють між собою.

Нагадаємо, за останнє десятиліття були зроблені великі успіхи у галузі контролю людьми автоматизованих частин тіла і комп'ютерів за допомогою інтелекту.

Зараз ви читаєте новину «Учені впритул наблизилися до створення роботів-убивць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути