пʼятниця, 01 жовтня 2010 10:41

Учені з"ясували, чому підлітки вживають алкоголь

Учені з"ясували, чому підлітки вживають алкоголь

Підлітки вживають алкоголь і наркотики не тільки при емоційних проблеми, а і як протест. До такого висновку прийшли вчені з Університету Монреаля в Канаді. На їхню думку, на знайомство з психоактивними речовинами штовхає бажання стати популярним в компанії.

У ході дослідження, в якому брали участь понад 500 школярів у віці від 10 до 15 років, з"ясувалося, що чим старшими стають підлітки, тим частіше вони вживають психоактивні речовини. Популярні діти до 15 років випивають і вживають наркотики удвічі частіше, ніж їх більш скромні однолітки.

Результати дослідження також засвідчують, що популярні діти також схильні до ризику, якщо їхні друзі теж популярні. Вчені вважають, що підлітки вживають алкоголь і наркотики не тільки для того, щоб увійти в групу або добитися визнання - їм доводиться робити це, "щоб зберегти статус", "щоб їх любили".

Відзначимо, що підлітковий алкоголізм став національною проблемою для України. За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, наша держава стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків у віці 11-15 років, які регулярно вживають алкоголізм.

У цілому близько 40% українців у віці від 14 до 18 років вживають "градусні" напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед наймолодшої публіки за останні чотири роки виросло вдвічі. Причім міцні напої стрімко наздоганяють пиво за популярністю.

За кількістю випитого українські дівчата не відстають від хлопців, а в старших класах навіть примудряються обігнати в цьому показнику.

Вітчизняні експерти стверджують, що позиції алкоголю в українській молодіжній субкультурі зміцнює повсюдний продаж спиртного неповнолітнім у торговельних точках, незважаючи на заборону, і поблажливе ставлення суспільства до слабкого алкоголю.

Перші рішучі кроки по боротьбі з підлітковим алкоголізмом були зроблені у Львові. Там вступила в силу заборона на продаж алкоголю з 22:00 до 10:00 в усіх супермаркетах і кіосках, крім ресторанів. З такою ж ініціативою виступають також інші міста України, зокрема, Київ, Івано-Франківськ. У той же час у Вінниці подібну заборону було скасовано.

За матеріалами: NewsLand, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, чому підлітки вживають алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути