середа, 17 лютого 2010 17:58

В Антарктиді знайшли 100-річне віскі

П"ять ящиків шотландського віскі та бренді знайшли на місці стоянки британської експедиції "Німрод" до Антарктиди 1908 року. Пляшки пролежали під льодом, заховані під підлогою полярної бази, понад 100 років. Керував експедицією колишній офіцер торговельного флоту Британської імперії сер Ернест Шеклтон. Планував дістатися до Південного полюса.

Деякі скрині з пляшками тріснули від довгого контакту з льодом. Фахівці з алкоголю заявляють, що знахідка — "дар небесний для всіх любителів віскі". Напій прекрасно зберігся. Коли дослідники пересували ящики, то чули характерне булькання. Декілька пляшок розбилися, поширився різкий запах спирту. Компанія "Маккінлайз", яка поставляла віскі Шеклтону, сподівається відтворити втрачений старий рецепт.

Експедиція на судні "Німрод" тривала майже два роки. Ернесту Шеклтону не вистачило 160 км, щоб досягти Південного полюса. Через погану погоду й нестачу їжі на початку 1909-го команда завернула назад до станції. Там, утікаючи від криги на океані, вони поспіхом залишили обладнання й алкоголь. Проте Шеклтонова подорож не була даремною. Приміром, його люди вперше покорили найвищу вершину Антарктиди — вулкан Еребус, визначили Південний магнітний полюс.

Зрештою, Шеклтон не надто переживав, що не досяг південного краю планети.

— Краще живий осел, ніж мертвий лев, чи не так? — відказав він на це своїй дружині Емілі після повернення.

На батьківщині він став героєм. Король Едвард VII дав йому рицарське звання. Через два роки Південний полюс підкорив норвежець Руальд Амундсен.

1922-го, під час чергової експедиції, у Шеклтона стався серцевий напад. Лікар порадив йому вести більш розмірений спосіб життя.

— Ви завжди радите мені чимось жертвувати. Чим на цей раз? — запитав моряк.

— В основному алкоголем, сер, — відказав лікар.

Наступного дня 47-річний дослідник помер.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді знайшли 100-річне віскі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути