четвер, 29 жовтня 2009 18:42

Через 20 років Південь України може піти під воду

Автор: фото: УНІАН
  Львів, 14 жовтня 2009 року, центр міста. Працівник муніципальної служби прибирає лопатою перший сніг
Львів, 14 жовтня 2009 року, центр міста. Працівник муніципальної служби прибирає лопатою перший сніг

"За 20 років стихійні лиха в Україні можуть посилитися, — каже співробітник Національного екологічного центру Христина Рудницька, 27 років. — Варто готуватися до ураганів, посух та раптового снігу. Якщо не поліпшити екологію, зникнуть полярні льодовики, які містять до 2 відсотків усієї земної води. Тоді океани затоплять Голландію, Норвегію та причорноморські регіони України".

До стихійних лих призводить зсув кліматичних зон. Їх спричиняє діяльність людини.

— Найбільше шкодять парникові гази — метан, оксид вуглецю та азоту. У дев"яти катаклізмах із 10 винуваті люди. Ми спалюємо природний газ в енергетиці та промисловості, в атмосферу потрапляють шкідливі залишки. Від того температура збільшується від екватора до полюсів. Де має бути тепло, стає холодно, і навпаки. Сніг на території Західної України і 20 градусів тепла на Сході — це прямий доказ кліматичних змін. Улітку багато річок Півдня та Сходу обміліли через посуху, хоч раніше там було багато дощів. А повінь у Карпатах 2008-го сталася через аномально сильні дощі.

Христина Рудницька застерігає, що без дощів степи України перетворяться на пустелі. Тропічні комахи, збудники малярії та інших хвороб зможуть зимувати на наших територіях.

— Якщо й далі вирубувати ліси, зникне чверть усіх тварин Землі. Вимруть білі ведмеді, а біля екватора — коралові рифи. Пересохнуть річки Середньої Азії. Вони течуть із гірського снігу, який може розтанути. Полярні льодовики вже тануть. Навколо полюсів температура збільшилася на 0,4 градуса. Через це на Землю потрапляє більше радіації, яка й далі розігріває планету. Льодовики відбивають сонячну радіацію, наче дзеркало.

Та найбільшими катастрофами називає похолодання Атлантичного океану, танення тундри і збільшення пустель.

— Через танення арктичних льодовиків стане холоднішою найбільша тепла течія океану — Гольфстрім. Це знизить температуру повітря в Європі та Америці, почнуться сильні морози. У тундрі є величезні поклади метану. Якщо вона розтане, він потрапить в атмосферу. Це посилить глобальне потепління. Збільшення пустель загрожує нестачею прісної води. Не виключено, що через воду країни почнуть воювати між собою.

Україна належить до 20 головних забруднювачів природи в світі, за даними ООН.

— Ми на одному рівні з США. У Копенгагені до підписання готують нову декларацію щодо боротьби зі змінами клімату. Україні запропонували приєднатися до переговорів, але Київ гальмує процес. Ми пообіцяли зменшити викиди парникових газів на 20 відсотків від рівня 1990-го, але тоді виробництво було в кризі. Природу забруднювали менше. До 2020-го в Києві викиди не зменшаться, а зростуть.

Учені кажуть, що поліпшити екологію можна за рахунок енергії сонця, вітру та води.

— Київ бере з екологічних джерел менше процента електрики. Хоча міг би виробляти 14 відсотків. Енергію сонця, вітру та води не використовують на повну потужність. Ми маємо застарілі вугільну енергетику та комунальне господарство. Якщо не почати реформувати їх, стихійні явища в Україні завдадуть чимало лиха.



Цифри


7 днів — не танув сніг на Львівщині у жовтні 1974 року. Нападав завтовшки 20 см.

38 см — діаметр найбільшої у світі сніжинки. Її знайшов працівник ранчо Форт Кеог в американському штаті Монтана 28 січня 1987-го. Розмір сніжинки зафіксували у Книзі рекордів Гіннеса.

3,5 м — найбільша товщина снігу за останні 100 років в Україні. Зафіксували 25 березня 2006-го на сніголавинній станції "Пожижевська" в Карпатах.

2 людей загинули в 2007 та 2009 роках в українських Карпатах під час сходження лавин.

200 000 людей загинуло під лавиною на горі Уаскаран у Перу. Через землетрус вона накрила собою всю навколишню долину з трьома містами.

Зараз ви читаєте новину «Через 20 років Південь України може піти під воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути