Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 17:14

Земна орбіта обростає космічним сміттям

За даними НАСА, на навколоземних орбітах знаходяться більше 28 000 об"єктів космічного сміття. Першим сміттям, що залишилося в ближньому космосі, став непрацюючий американський супутник Vanguard 1, виведений на орбіту в 1958 році.

Приблизно 42% сміття складають деталі супутників (наприклад, батареї, антени і ін.), 22% - самі непрацюючі супутники і інші космічні апарати, 19% - сміття, яке викинули в космос космонавти і астронавти, 17% - уламки ракет.

Щодня на поверхню Землі падає один об"єкт космічного сміття. Вірогідність того, що його жертвою стане людина, оцінюється в 1 до трильйона. Проте в 1997 році американка була уражена ударом в плече - причиною удару став уламок паливного бака американської ракети, запущеної за рік до цього. Серйозних пошкоджень жінка не отримала.

Навіть нікчемно малий шматок сміття, діаметром в 0.1 см, здатний пошкодити космічний корабель. Американські космічні служби стежать за сміттям діаметром більше 10 см (на орбіті знаходяться приблизно 11 тисяч подібних об"єктів). Перший в історії випадок зіткнення сміття і космічного апарату відбувся в 1996 році: від одного французького супутника відлетіла крупна деталь, яка ударила інший французький супутник, повідомляє Cybersecurity.ru.

Зараз ви читаєте новину «Земна орбіта обростає космічним сміттям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути