Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2010 11:21

Зодіакальне світло утворює пил від комет

Зодіакальне світло утворює пил від комет
Вчені з університету Колорадо визначили, що зодіакальне світло над обрієм перед світанком дає розсіяний пил комет, які колись знищив Юпітер. Раніше вважалося, що таке сяйво дають астероїди з поясу Койпера, пише журнал Science.

Сяйво зодіаку є доволі розповсюдженим явищем, коли в сутінках чи перед світанком горизонт починає світитися білим чи жовтуватим сяйвом, яке витягнуте в трикутник.

Лаборант Київської обсерваторії Віктор Веланий повідомив Gazeta.ua, що зодіакальне світло найбільше спостерігається біля екватора.

"Це трикутник витягнутий по екліптиці, уявна лінія, по якій рухається сонце. Раніше вважалося, що відповідальним за це світло є пил від зіткнень астероїдів. Взагалі на землю щорічно падає до 20 тон космічного пилу. Більшість його згоряє в атмосфері. Проте сучасні дослідження вчених з США довели, що вірогідність зіткнення астероїдів дуже мала.

Вчені довели, що пил в сонячній системі з"являється через комети, які обертаються навколо Юпітера", - розповів він.

За словами Веланого, ці небесні тіла мають короткий період обертання навколо сонця у порівнянні з кометами, які прилітають з глибокого космосу.

"Вони не витримують великих навантажень гравітаційних сил Юпітера та часто розпадаються на шматки. Як це було 1994 року з кометою Шумейкера-Леві. Яка розкололася та впала на планету", - зазначив науковець.

Він вважає, що саме комети є джерелом космічного пилу.

"Цю теорію підтверджує і постійне збільшення концентрації космічного пилу, яке спостерігається, коли через сонячну систему проходив зоряний потік Геменід. Це сталося минулого грудня. Тоді частота спостережень за зодіакальним світлом виросла на 25%", - додав Веланий.
Зараз ви читаєте новину «Зодіакальне світло утворює пил від комет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути