середа, 14 травня 2008 16:18

Знайдено ген, відповідальний за любов до солодкого

Любов до їжі, що містить більше цукру, може бути пов"язана з генетичними особливостями людини - такого висновку дійшли дослідники з університету Торонто (Канада).

У статті, опублікованій в журналі Physіologіcal Genomіcs, вчені пишуть, що їм вдалося виявити зв"язок між певними генетичними особливостями й переважним споживанням їжі з більшою кількістю цукру.

Як йдеться в повідомленні Американського товариства фізіологів (Amerіcan Physіologіcal Socіety), дослідники, щоб краще зрозуміти механізм формування пристрасті до солодкого, вирішили з"ясувати ефект певних змін гена GLUT2 (glucose transporter type 2), що контролює доставку цукру (глюкози) у клітини.

Для цього вони досліджували дві групи випробуваних, одна з яких складалася з людей похилого віку із зайвою вагою або ожирінням, а друга - зі здорових і худих молодих людей. Вчені протягом трьох днів записували, що випробувані з першої групи їли й пили, а через два тижні повторювали цю процедуру. Учасники другої групи були докладно опитані про їхні пристрасті в їжі та напоях.

У всіх учасників експерименту були взяті проби крові для аналізу ДНК, після чого вчені зіставили дані про типовий раціон учасника з наявністю або відсутністю змін у гені GLUT2.

"Ми встановили, що зміни в гені GLUT2 пов"язані з підвищеним споживанням цукру... Це дослідження допоможе пояснити деякі з індивідуальних переваг людей. Це особливо важливо з урахуванням зростаючого поширення ожиріння та діабету у світі", - вважає провідний автор дослідження Ахмед ель-Соемі (Ahmed El-Sohemy).

За даними вчених, зміни в GLUT2 пов"язані з підвищеним споживанням цукру, зокрема, глюкози, фруктози, а також замінників цукру, незалежно від статі й віку, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Знайдено ген, відповідальний за любов до солодкого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути