субота, 24 травня 2008 17:42

Живі організми знайдені на глибині 1626 метрів нижче морського дна

Ще один екзотичний вид життя виявили вчені. Цього разу живі організми були знайдені на глибині 1626 метрів нижче морського дна недалеко від канадських Ньюфаундлендських островів у північній частині Атлантичного океану. Фахівці говорять, що вони й раніше виявляли бактерії на глибині декількох сотень метрів нижче рівня дна океану, але вперше життя виявлене настільки глибоко.

Виявлені одноклітинні мікроби живуть в умовах колосального тиску й досить високої температури.

"Можливо, що вони є не тільки організмами, що живуть найглибше, але й найбільш жаростійкими з усіх, що були знайдені в донних відкладеннях океанів. Перед початком пошуків ми сподівалися знайти життя й у таких умовах, однак у нас були серйозні сумніви в його існуванні там. Коли ж знахідка була зроблена, ми були дуже здивовані тим фактом, що примітивні організми здатні виживати на такій глибині", - говорить геобіолог Джон Паркс із Університету Кардіффа в Уельсі.

Дотепер абсолютними рекордсменами по глибині знаходження були бактерії, що проживають нижче рівня дна на 840 метрів. Відносно суші поки що "чемпіонами" залишаються південноафриканські бактерії, виявлені на глибині 3450 метрів в одній із золотих шахт ПАР.

Паркс із колегами проаналізували зразки дна, отримані в результаті буравлення в рамках програми Ocean Drіllіng Program. Після нетривалого аналізу проб вчені виявили бактерії, що належать до класу прокаріот, тобто не мають ядер у клітинах. Аналогом ядра тут є нуклеоїд, генетична система якого (генофор) відповідає примітивній хромосомі. З біологічної точки зору, прокаріоти належать до окремого царства, що включає одноклітинні (архебактерії, эубактерії) і багатоклітинні (синьо-зелені водорості, або цианобактерії) організми.

Виявлені бактерії, швидше за все, одержують енергію в результаті переробки метану, що існував у надлишку на нашій планеті більше 111 млн років тому, однак тепер залишився в основному в структурі земної кори.

Фахівці говорять, що температура, при якій живуть бактерії, варіюється від 60 до 110 градусів за Цельсієм. "У таких умовах немає світла й кисню. В основному там існує одне лише каміння, але є трохи місця й для води, якої також потребують організми", - говорить Паркс.

"Якщо життя на нашій планеті може піти настільки глибоко, то немає ніяких підстав вважати, що й на інших планетах, навіть найближчих до Землі, його немає", - гадає вчений, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Живі організми знайдені на глибині 1626 метрів нижче морського дна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути