пʼятниця, 17 жовтня 2008 21:04

Життя на Землі могло зародитися поруч із вулканами

Американські вчені під час досліджень дійшли висновку, що життя на нашій планеті могло зародитися поруч із вулканами.

Фахівці зробили такі висновки після аналізу вмісту колб, що залишилися після знаменитих експериментів, зроблених в 1953 і 1954 роках професором Стенлі Міллером, який поміщав у закриту колбу воду й суміш газів - водню, метану й аміаку - з яких, як вважали на той час, складалася атмосфера древньої Землі.

Далі вчений пропускав через цю суміш електричні розряди. За кілька тижнів вода потемніла, а її хімічний аналіз показав, що в ній знаходяться амінокислоти - елементарні будівельні блоки, з яких складаються білки всіх живих організмів. Тобто, Міллер довів, що органічні речовини, з яких складаються біологічні молекули, можуть виникати мимоволі хімічним шляхом.

Тепер же вчені вирішили вивчити вміст колб сучасними методами.

"В одній з колб ми зареєстрували 22 амінокислоти, десять з яких раніше не виявлялися в подібних експериментах", - стверджує Даніель Глевін із Центра космічних польотів Годдарда, додаючи при цьому, що експерименти Міллера відтворювали атмосферу з водню, метану й аміаку.

Але, відповідно до сучасних уявлень, у древній атмосфері переважали вуглекислий газ, чадний газ та аміак. Тому, на думку авторів статті, міллеровський склад газів міг існувати на Землі локально - у викидах вулканів, поруч з якими могли синтезуватися будівельні блоки, з яких утворилися біомолекули.

Раніше європейські й американські вчені знайшли на метеориті молекули, що складають ДНК і РНК живих організмів, що є свідченням неземного зародження життя, повідомляє РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Життя на Землі могло зародитися поруч із вулканами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути