Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2008 15:58

З чого складаються слабкоалкогольні напої

Вважається, що від легких напоїв менше шкоди, ніж від міцного алкоголю. Але це, виявляється, не так. Фахівці стверджують – краще пити міцніші та натуральні алкогольні напої, а не труїти себе хімією.

Бензоат натрію (E211) – білий кристалічний порошок. У промислових масштабах одержують з нафти. Як консервант бензоат натрію використовується не тільки в газованих напоях, але і в деяких маринадах і сосисках. Продукти, що містять бензоат натрію і кальцію, не рекомендується вживати астматикам і людям, чутливим до аспірину.

Діоксид вуглецю (Е290) – безбарвний газ з кислуватим смаком. Для промислових потреб одержують при обробці вапняку кислотою. Використовується для виробництва газованих напоїв і в системах охолоджування холодильників. Рідкою вуглекислотою заправляють вогнегасники.

Цитрат натрію (Е331) – підкислювач, одержують хімічним шляхом з лимонної кислоти. Окрім харчової промисловості, використовується для зберігання крові, перешкоджає її здатності згущуватися.

Е445 – стабілізатор, емульгатор. Речовина, завдяки якій рідина весь час залишається однорідною, не розпадається на складові. Використовується також при виробництві шампунів, гелів для душу і інших косметичних засобів.

Е338 – ортофосфорна кислота. Залежно від концентрації застосовують для виробництва фосфорних добрив, в харчовій, текстильній, скляній промисловості. Просочення деревини ортофосфорною кислотою і її солями роблять дерево негорючим. На цій основі зараз проводять вогнезахисні фарби, негорючі плити, пінопласт і інші будівельні матеріали.

Е150d – різновид карамелі, здобувається з різних видів цукру при термічній обробці. Може викликати роздратування шлунково-кишкового тракту.

E307 – різновид вітаміну Е. Антиоксидант – зберігає продукти від прокисання.

Наталія Банківська, дієтолог Державного науково-дослідного центру проблем гігієни харчування:

– У жодному випадку не вживайте слабкоалкогольні напої на голодний шлунок. Інакше легко заробите гастрит або одержите загострення всіх хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Також після вживання слабкоалкогольних напоїв можуть виникнути жовчні кольки і запалення підшлункової залози. Дуже не рекомендую змішувати слабкоалкогольні напої сильнішими за вмістом спирту.

Вадим Шипулін, науковий директор українсько-німецького гастроентерологічного центру:

– Слабкоалкогольні напої – продукт прогресу хімічної промисловості. Вони є лише смаковим замінником і повністю ненатуральні. Споживання таких напоїв у великій кількості шкодить здоров"ю.

Слабкоалкогольні і газовані напої викликають огрядність, порушують обмін речовин. До того ж це посилене навантаження на печінку. Людям, страждаючим підвищеною кислотністю, вуглекислий газ, що міститься в слабкоалкогольних напоях, протипоказаний, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «З чого складаються слабкоалкогольні напої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути