Ексклюзиви
понеділок, 22 грудня 2008 12:49

Всесвіт виявився "правшею"

Всесвіт виявився "правшею"
Американському фізикові Майклу Лонго вдалося підтвердити, що більша частина галактик у Всесвіті орієнтована в праву сторону. Стаття не прийнята до друку, проте її препрінт доступний на сайті arxiv.org.

У своєму дослідженні учений використовував фотографії галактик, зібрані в рамках Слоановської програми цифрового огляду неба (SloanDigitalSkySurvey). Класифікація типів цих об"єктів поки не піддається "комп"ютеризації", тому потрібна допомога добровольців. Наприклад, подібною класифікацією займаються учасники проекту GalaxyZoo (іноді їм навіть вдається відкрити щось нове).

Майкл Лонго вивчав питання про те, скільки галактик з виявлених обертаються за годинниковою стрілкою (тобто є правосторонніми), а скільки проти. Згідно з сучасним уявленням, розподіл правосторонніх і лівобічних галактик на небі повинен бути рівномірним, проте дослідження показали, що правосторонні галактики домінують.

Схожі результати були отримані Лонго якийсь час назад і зустріли критику з боку фахівців. Зокрема, багато хто з них указував на те, що люди, що аналізують зображення, підсвідомо віддають перевагу правостороннім галактикам. Використовуючи спеціальні імовірнісні методи, Лонго вдалося виправити недоліки попередньої роботи. По даним про 15872 галактики, дослідникові вдалося отримати результати, схожі з попередніми. Пояснити, чому подібне відбувається, учені поки не в змозі.

Зараз ви читаєте новину «Всесвіт виявився "правшею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути