пʼятниця, 09 травня 2008 12:50

Всередині Меркурія йде залізний сніг - учені

Всередині Меркурія йде залізний сніг - учені

Учені з університету Ілінойсу (University of Illinoisat Urbana-champaign) і університету CaseWestern Reserve знайшли несподіване пояснення таємниці ядра Меркурія.

Загадка невідповідності будови надр Меркурія (як його представляють учені зараз) і параметрів магнітного поля цієї планети давно хвилює планетологів. Дуже слабке поле спочатку змусило фахівців припустити, що ядро Меркурія - тверде.

Проте оригінальне багаторічне дослідження, результати якого сталі відомі минулого року, привело фахівців до висновку, що перша планета усередині все-таки рідка. І це замість відповідей додало питань.

Тепер, можливо, експериментатори із США підібрали ключ до "шаради Меркурія". Їх відповідь парадоксальна: ядро не цілком рідке, але і не тверде, а значну його частину складає залізний сніг, що вічно переміщається.

Учені знають, що ядро Меркурія складається переважно із заліза з пристойною добавкою сірки. Остання знижує температуру плавлення суміші, так що ядро може залишатися рідким при відносно низьких температурах. Проте як ці речовини розподілені усередині ядра і як взаємодіють між собою - залишалося неясним.

І ось група американських учених вирішила провести серію експериментів, в яких спробувала визначити поведінку залізносіркової "композиції" при різних температурах і різному (дуже високому) тиску, що відповідають умовам в глибині Меркурія.

Дослідники складали зразки, нагрівали і стискували їх, різко заморожували і розпилювали, а потім аналізували будову.

І в результаті вони склали повну картину зміни фаз у такій суміші, меж переходів між станами і співвідношення між компонентами суміші за різних умов.

Виявилось, що в зовнішніх шарах залізносіркового ядра Меркурія залізо конденсується у вигляді кубічних пластівців або сніжинок і випадає вниз - до центру планети. Цей сніг падає постійно, розплавляючись тільки в глибині. А назустріч ньому з нижньої частини ядра піднімається рідке залізо, збагачене сіркою. Ці конвективні потоки і впливають на формування магнітного поля планети.

Тим часом такий "бінарний" сніжний стан ядра може виявитися унікальним серед планет земної групи і супутників Сонячної системи, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Всередині Меркурія йде залізний сніг - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути