понеділок, 26 травня 2008 16:31

Виявлений зв"язок між швидкістю сп"яніння і ризиком розвитку раку

Від гена, що визначає швидкість сп"яніння алкоголем, залежить ризик розвитку раки ротової порожнини, глотки і гортані. Ця залежність імовірно пов"язана з безпосередньою функцією гена, який кодує фермент алкогольдегідрогеназу, що розщеплює алкоголь, повідомляє TheTimes.

Відома безліч різновидів гена, що кодує алкогольдегідрогеназу, які діють з різною швидкістю. Від того, яким різновидом гена володіє людина, залежить, зокрема, як швидко вона сп"яніє при вживанні алкоголю. Люди, повністю позбавлені цього гена, випробовують важке сп"яніння при вживанні мінімальних доз спиртного.

Крупне міжнародне дослідження, що включило дані про майже 4 000 хворих раком ротової порожнини,, глотки і гортані і більш ніж 5 000 здорових європейців і латиноамериканців показало, що люди зі "швидшими" варіантами гена менше схильні до цих пухлин. Учені на чолі з Полом Бреннаном (PaulBrennan) з Університету Абердіна у Великобританії вважають, що це пов"язано з менш тривалою дією алкоголю на слизисту оболонку цих органів.

Попутно дослідження продемонструвало чіткий взаємозв"язок між ризиком розвитку раку ротової порожнини, глотки і гортані і вживанням алкоголю. Цей ризик особливо високий, якщо пристрасть до спиртного поєднується з табакокурінням або малою кількістю фруктів і овочів в раціоні.

За матеріалами: TheTimes, Медпортал

Зараз ви читаєте новину «Виявлений зв"язок між швидкістю сп"яніння і ризиком розвитку раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути