понеділок, 25 жовтня 2010 17:02

Великий адронний колайдер запрацював востаннє у 2010 році

Великий адронний колайдер запрацював востаннє у 2010 році

На Великому адронному колайдері почалася остання в 2010 році серія експериментів, повідомляє РИА Новости.

Зараз відбувається сеанс зіткнення протонів, який, за словами керівника експерименту Андрія Голутвіна, закінчиться через тиждень. Голутвін також відзначив, що плановий показник світності був досягнутий на тиждень раніше встановленого терміну. Чим вищий цей показник, тим більше зіткнень часточок відбувається за одиниці часу, і, відповідно, тим швидше дослідники можуть зробити наукові висновки.

Після завершення сеансу зіткнення протонів почнуться експерименти з іонами свинцю, а потім колайдер буде зупинений на новорічні канікули.

Великий адронний колайдер - найпотужніший у світі прискорювач заряджених частинок. Він був побудований в 27-кілометровому підземному тунелі на межі Швейцарії і Франції.

Урочисте відкриття колайдера відбулося 21 вересня 2008 року, однак через аварію експерименти вдалося почати тільки восени 2009 року, а на повну потужність БАК вийшов у березні 2010 року.

Раніше Gazeta.ua повідомляла про те, що Великий адронний колайдер доведеться закрити в кінці 2011 року на модернізацію і профілактичні роботи. Вони можуть тривати до року.

Зараз ви читаєте новину «Великий адронний колайдер запрацював востаннє у 2010 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути