Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 11:12

Вчені США розробили штучні м"язи

Дослідники з Каліфорнійського університету (США) створили штучні м"язи, які можуть самовідновлюватися й виробляти електрику. Винахід може використовуватися для виготовлення крокуючих роботів, для розробки вдосконалених протезів і навіть для зарядки плеєрів іPod.

При створенні штучної м"язової тканини вчені застосовували в якості електродів гнучкі вуглецеві нанотрубки замість металевих ниток, які при повторному використанні стають непридатними. Якщо яка-небудь частина вуглецевої нанотрубки виходить із ладу, область, що оточує її, самовідновлюється, перестає проводити струм і не дозволяє поломці поширюватися далі.

Ще одна перевага штучної м"язової тканини - це її здатність виробляти електроенергію. За словами каліфорнійських винахідників, мускул може зберігати в собі близько 70% виробленої енергії. Під впливом електрики штучний м"яз розширюється, вуглецеві нанотрубки перебудовуються й виробляють слабкий електричний струм, що може бути як збережений і використаний для наступного впливу на мускул, так і застосований для зарядки акумулятора.

Аналогічну технологію японські вчені використовують для зарядки акумуляторів за допомогою океанських хвиль. Інші фахівці пропонують застосовувати штучні м"язи для збору енергії вітру, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені США розробили штучні м"язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути