Ексклюзиви
пʼятниця, 10 жовтня 2008 11:21

Вчені придумали, як виміряти температуру всередині вибуху

Вчені розробили термометр, здатний вимірювати швидкі коливання температури усередині вибуху, не одержуючи при цьому ушкоджень, що допоможе робити більш точні розрахунки вибухових пристроїв, йдеться в повідомленні британської Національної фізичної лабораторії.

Дотепер для вимірювання температури усередині вибуху використовували одноразові термометри, які ушкоджувалися й не були здатні передати інформацію про температуру протягом усього вибуху.

Новий термометр стійкий до вибухів і може бути використаний протягом багатьох випробувань.

"У лабораторних умовах прототип термометра витримує нагрівання до трьох тисяч градусів за Кельвіном (2727 градусів Цельсія). Єдина неприємність, що з ним траплялася, - це легкий наліт сажі, що легко усувається ватою, просоченою спиртом", - стверджує керівник досліджень доктор Гевін Суттон (Gavіn Sutton) з Національної фізичної лабораторії.

Новий термометр зроблений на основі оптичного волокна, укладеного в капсулу зі сталі й піску, відкриту з одного боку.

Прилад може вимірювати теплове випромінювання в чотирьох діапазонах хвиль і розрахований на температуру до трьох тисяч градусів Кельвіна. При цьому він робить 50 тисяч вимірів на секунду, що дозволяє одержувати детальний температурний профіль вибуху, що відбувається за частки секунди.

Як вважають розробники термометра, його застосування поліпшить вимірювання параметрів вибухів, що необхідно для більш точного розрахунку й моделювання підривних робіт, повідомляє РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Вчені придумали, як виміряти температуру всередині вибуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути