четвер, 06 березня 2008 13:40

В Інтернеті з"явиться програма для діагностики захворювань очей

Фахівці лондонської офтальмологічної лікарні Мурфілдс (Moorfields Eye Hospital) розробили програмне забезпечення для діагностики глаукоми на ранній стадії. Програма, яка з"явиться в Інтернеті, допоможе багатьом пацієнтам запобігти втраті зору, вважають британські учені.

Симптомом глаукоми є постійне або періодичне підвищення внутрішньоочного тиску. За відсутності лікування у пацієнтів розвивається атрофія (загибель) зорового нерва, яка призводить до необоротної сліпоти. Хвороба розвивається непомітно і нерідко діагностується лише на останніх стадіях. Імовірно, на це захворювання страждає близько 67 мільйонів людей в світі, проте тільки половина з них знає про своє захворювання.

Комп"ютерна програма під назвою Moorfields Motion Detection Test (MDT) дозволяє оцінювати поле зору - простір, видимий оком при фіксованому погляді й нерухомій голові. При завантаженні програми на сірому екрані з"являється центральна біла крапка, а також декілька ліній. Пацієнтові пропонують невідривно дивитися на крапку, одночасно стежачи за лініями, а у разі їх руху натискати на кнопку миші. Лінії рухаються з однаковою швидкістю, але пересуваються на різну відстань, що дозволяє фахівцям оцінювати ступінь ураження зору.

Новий тест не тільки зручний, доступний і легкий у застосуванні - він також дозволяє діагностувати глаукому раніше за традиційні методи, затверджують його творці. Методи, які використовують тепер, засновані на визначенні здатності пацієнта розрізняти світло, але не дозволяють оцінювати їхню здатність розпізнавати рух.

У той же час порушення цієї здатності є однією з перших ознак розвитку глаукоми, повідомив один з розробників тесту професор Віс Вішванатан (Vis Viswanathan). На думку фахівців, новий тест ще й значно точніший за існуючі.

У квітні новий метод дослідження буде протестований в клініках Торонто, Риму, Сінгапуру і африканських країн. Якщо випробування виявляться успішними, наступного року комп"ютерний тест для діагностики глаукоми почнуть випускати у Великобританії, повідомляє ВВС, повідомляє "Подробности".
Зараз ви читаєте новину «В Інтернеті з"явиться програма для діагностики захворювань очей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути