четвер, 13 березня 2008 13:02

Уперше вчені побачили, як формуються планети

Група астрономів з Уесліанського університету за допомогою телескопів вперше змогла виявити найраннішу стадію утворення планет земного типу.

Учені, використовуючи телескоп гавайської обсерваторії Кека, телескоп обсерваторії Ван Флека і телескоп обсерваторії Майданак в Узбекистані, виявили, що протопланетний диск навколо подвійної зоряної системи KH 15D містить частинки пилу діаметром до міліметра – хоча раніше вдавалося виявити лише дуже дрібні частинки.

Вважається, що планети земного типу утворюються з частинок газопилового протопланетного диска, які поступово зливаються в крупніші утворення. KH 15D – подвійна зоряна система, відома як підморгуюча зірка, оскільки вона складається з двох зірок, розташованих всередині протопланетного диска, діаметр якого приблизно рівний діаметру орбіти Юпітера.

Науковці повідомляють, що кожні 48 діб обидві зірки цієї системи на 18 діб опиняються за диском, що викликає її сильне потьмяніння. Геометричні особливості системи дозволили вченим за допомогою аналізу світла зірок встановити, що в нім присутні теоретично передбачені, але такі, що не спостерігалися раніше міліметрові частинки, склад яких учені мають намір вивчити надалі, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Уперше вчені побачили, як формуються планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути