вівторок, 14 листопада 2017 03:25

Вчені наблизилися до створення плаща-невидимки

Вчені наблизилися до створення плаща-невидимки
Фото: РИА Новости

Дослідники вивчили особливості комах роду Cicadella і створили штучний матеріал, що імітує здатність цикадок до чудовою маскування.

Про це повідомляє popmech.

Завдяки поглинанню світла крилами цикадки їй вдається ставати непомітною для хижаків. Вчені з Університету штату Пенсільванія придумали синтетичні матеріали, що імітують мікрочастинки, які використовуються комахами.

Це допомогло біологам зрозуміти те, як цикадкам вдається так добре маскуватися в дикій природі. Самі мікрочастинки називаються брохосомами: за допомогою складного п'ятиступінчастого електрохімічного процесу, дослідникам вдалося створити їх імітацію.

Штучний матеріал здатен поглинати 99% спрямованого світла – від ультрафіолетового до близького до інфрачервоного, включаючи і видимий діапазон.

Коли дослідники вирішили випробувати своє дітище на практиці, то помістили його на листя рослини і вивчили за допомогою "погляду сонечка" – пристрою, що обмежує зоровий спектр і дозволяє людині бачити так само, як комаха. Результати були вражаючими: візуально відрізнити лист від лежачої на ньому "здобичі" було практично неможливо.

Результати дослідження можуть лягти в основу маскувальних технологій майбутнього і дозволить інженерам розробити справжнісінький плащ-невидимку.

Зараз ви читаєте новину «Вчені наблизилися до створення плаща-невидимки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути