Ексклюзиви
пʼятниця, 09 травня 2008 16:42

Учені довели користь підшкірного жиру

Учені довели користь підшкірного жиру

Підшкірні жирові відкладення, на відміну від вісцелярного жиру, розташованого навколо внутрішніх органів, благотворно впливають на обмін речовин і знижують ризик розвитку цукрового діабету.

Про це говорять результати дослідження, виконаного співробітниками Медичної Школи Гарвардського університету.

Відомо, що вісцелярне ожиріння, обумовлене скупченнями жирової тканини навколо внутрішніх органів, пов"язане з високим ризиком розвитку діабету і інших небезпечних патологій. В той же час до останнього часу було неясно, чи обумовлена ця закономірність анатомічним розташуванням жирових відкладень, чи специфічними властивостями жирової тканини.

В ході експерименту, звіт про який опубліковано в журналі Cell Metabolism, гарвардські дослідники поміняли місцями підшкірний і вісцелярний жир у лабораторних мишей. Результати експерименту свідчать про те, що підшкірний жир, на відміну від вісцелярного, може робити благотворний вплив на обмін речовин, і визначальну роль при цьому грає не розташування жирової тканини, а її специфічні властивості, відзначає провідний автор дослідження Рональд Кан.

Раніше проведені спостереження показують, що видалення підшкірного жиру – ліпосакція – не призводить до поліпшення стану пацієнтів з метаболічним синдромом. З іншого боку, деякі дані указують на те, що підвищений об`єм підшкірних жирових відкладень у пацієнтів з ожирінням статистичним пов`язаний із зниженим ризиком розвитку цукрового діабету, в порівнянні з хворими з абдомінальним ожирінням.

На думку Кана, захисна функція підшкірного жиру може бути пов"язана з підвищеним виробленням клітинами цього типу жирової тканини гормонів адипокінів. Не виключено, вважає дослідник, що в майбутньому цей благотворний ефект вдасться відтворити за допомогою ліків, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели користь підшкірного жиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути