Ексклюзиви
пʼятниця, 21 березня 2008 09:05

Учені розвінчали міф про обрізання

Обрізання не захищає чоловіка від найпоширеніших в світі захворювань, що передаються статевим шляхом, показало новозеландське дослідження. Хоча існують "серйозні докази" того, що обрізання захищає чоловіків від ВІЛ-інфекції під час сексу з жінками, немає свідчень того, що воно запобігає виникненню інших венеричних захворювань, заявив доктор Найгел Діксон.

Для перевірки своєї теорії експерти оглянули 499 чоловіків, народжених між 1972 і 1973 роками. Близько 40% з них в ранньому дитинстві піддалися обрізанню. Серед учасників експерименту 23,4% обрізаниїх чоловіків повідомили, що до 32 років перехворіли хоча би одним різновидом венеричної хвороби. Серед чоловіків, що не обрізані, таких було 23,5%.

Серед найпоширеніших захворювань опинилися хламідіоз, генітальний герпес і вірус папіломи людини. Результати дослідження не змінилися навіть коли учені узяли в розрахунок сексуальну поведінку даних чоловіків, а також соціоекономічні чинники.

Тим часом, інше новозеландське дослідження показало, що обрізання в два рази скорочує ризик зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом серед чоловіків у віці до 25 років, відзначає Діксон і його колеги.

Проте, вони додають, те дослідження було проведене серед меншої кількості чоловіків з нижчим рівнем захворюваності. Крім того, серед учасників експерименту чоловіків, що обрізані, було значно менше.

"Хоча причини різниці результатів двох досліджень неясні, отримані нами дані, а також висновки інших досліджень, проведених в різних розвинених країнах світу, показують, що обрізання не знижує ризик зараження венеричними хворобами, хоча невеликий захист виключати не можна", - уклали експерти, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Учені розвінчали міф про обрізання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути