Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 12:04

Учені не знайшли ефективних ліків від облисіння

Австралійські дерматологи заявляють, що засобу, здатного вилікувати облисіння, не існує. До такого висновку фахівці прийшли після детального вивчення майже двох десятків досліджень по ефективності різних нехірургічних методів лікування цього захворювання.

Alopeciaareata, або гнізднове облисіння, часто стає приводом для звернення до дерматолога. При цьому хворе волосся випадає на обмежених ділянках шкіри. У важких випадках можливе випадання волосся на всій поверхні голови і тіла. На сьогоднішній день проведено декілька досліджень, за наслідками яких в основі гніздного облисіння лежать імунологічні порушення, а також фізичні і емоційні стреси. Проте стовідсотково ефективного засобу боротьби з облисінням до цих пір не знайдено.

Незалежні аналітики з "Кокрановської співпраці" (TheCochraneCollaboration) переглянули результати 17 різних експериментів, що стосуються причин і способів лікування облисіння. У дослідженнях, що включали в цілому 540 пацієнтів, оцінювалася ефективність різних видів терапії, зокрема лікування іммудепрессантами, гормональними, місцевими судинорозширювальними препаратами і фототерапія.

Згідно з висновком експертів, жоден з вказаних способів боротьби з алопецією не мав довгострокового позитивного ефекту, критерієм якого є відновлення більше половини втраченого волосся.

У одному з неопублікованих досліджень 60 пацієнтам було запропоновано обробляти шкіру голови цибульним соком. За даними авторів досвіду позитивний результат був досягнутий майже у половини учасників. Проте при детальному вивченні експерименту фахівці з"ясували, що у всіх включених в нього хворих була діагностована алопеція середньої тяжкості, при якій вражається менше чверті всієї поверхні голови, і тому результати дослідження не можна вважати об"єктивними.

Американські дерматологи звернули увагу на низьку якість проведених дослідів, додавши, що, на жаль, небагато організаторів клінічних досліджень готові вкласти значні суми грошей у вивчення не життєзагрозливих захворювань. На думку фахівців, хворі алопецією не повинні зневірятися, оскільки в деяких випадках можлива спонтанна регенерація волосся, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені не знайшли ефективних ліків від облисіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути